Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 12 week 20

Moestuinles 12 week 20

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we komkommers gezaaid en hebben we een zaaibed voor de kolen gemaakt. In dit bed kweken we eerst de kolen van zaadjes op tot kleine plantjes. Daarna planten we de kleine koolplantjes verder uit. Daarnaast hebben we ‘asianmix’ gezaaid. Dit zijn wat pittiger slablaadjes. Zodra deze 10 cm hoog zijn snijden we ze weer kort af zodat ze daarna weer op kunnen komen.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan er heel veel groenten de grond in. Het is ijsheiligen geweest, dus nu kunnen we een heel aantal zomerteelten de grond in doen. Meer over ijsheiligen lees je in de afgelopen les. Het is belangrijk om eerst de jonge plantjes in de grond te zetten, en daarna pas te zaaien. Het is minder erg dat we niet aan het zaaien toekomen dan wanneer we de plantjes een week in het warme weer boven de grond laten staan. We gaan een heel aantal groenten zaaien in bedden waar al groenten staan. Deze groenten kunnen dan rustig groeien tussen de groenten die er al staan. Tegen de tijd dat de nieuwe groenten echt groot gaan worden, kunnen we de groenten die er als eerste stonden alweer oogsten. Zo volgen de groenten elkaar snel op in een bed en is het bed nooit helemaal kaal.

Week 20 Wat
Planten prei, courgette, venkel, mini paksoi, maïs, savooiekool, cherry tomaten, basilicum
Zaaien wortel, Nieuw-Zeelandse spinazie, pompoen
Oogsten spinazie en raapstelen moeten echt geoogst, slamix, snijbiet, meiraapjes, koolrabi, little gem, verse kruiden, tatsoi (bloemen zij ook eetbaar)

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Recept gekonfijte meiraapjes

Dit recept komt uit het boek ‘Groente Bijbel’ van Mari Maris. In dit boek staat heel veel informatie over groenten en daarbij heel veel recepten. Een aanrader voor de mensen die meer verschillende recepten met groenten willen koken.

Ingrediënten:
– 800 g meiraapjes
– 60 g boter
–  ca. 3 eetlepels poedersuiker

Bereiding:

Kleine meiraapjes hoef je alleen maar te schillen. Iets grotere kun je in partjes snijden, net wat je mooier vindt. Blancheer (even in kokend water doen) de meiraapjes kort en laat ze goed uitdampen. Smelt een flinke klont boter in een brede pan en fruit de meiraapjes erin. Bestrooi na 3 minuten met suiker tot alles bedekt is met een fijn laagje poeder. Schud goed om en blus af met een scheutje water. Draai het vuur laag en laat, afhankelijk van de maat van de meirapen, 10 tot 40 minuten smoren tot ze mooi gekleurd en precies gaar zijn. Schud regelmatig om.

Variaties:

Dit is een gerecht uit de Elzas en daar heeft iedereen zo zijn eigen idee over hoe het hoort:
– Blus af met witte wijn.
– Voeg knoflook toe.
-Voeg 3 takjes geritste tijm toe.
-Fruit 1 tot 3 theelepels komijnpoeder mee.
– Vervang boter door olijfolie.

Een biodiverse tuin

Biodiversiteit in je tuin is ontzettend fijn. Met biodiversiteit bedoelen we de diversiteit in planten, dieren en insecten die er op een plek te vinden zijn. Hoe meer biodivers een plek is, hoe beter dit is. Lees meer over biodiversiteit in dit artikel.