Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 13 week 21

Moestuinles 13 week 21

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we ontzettend veel geplant. Inmiddels staan er flink wat tomatenplanten op de tuin die straks enorm gaan klimmen. Daarnaast hebben we maïs, courgette, venkel, paksoi, prei, basilicum en savooiekool geplant. En zijn dus weer heel wat bedden bijgekomen die ook goed onderhouden moeten worden. Het wordt nu zaak om vooral goed naar de tuin en de planten te kijken. Is de grond droog of nat? Kunnen we oogsten? Lijken groenten door te schieten? Goed opletten wordt steeds belangrijker.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we verder met het zaaiwerk waar we vorige week niet aan toe zijn gekomen. Daarnaast houden we het onkruid natuurlijk goed bij. Het heeft flink geregend dus er zal wel wat onkruid staan. Dit betekent dat we ook aandacht gaan besteden aan composteren in de komende weken nu we vaker organisch materiaal over hebben op de tuin. Voor de tomaten die nog geen klimrekje hebben, kunnen de constructies neergezet worden.

Week 21 Wat
Planten
Zaaien Inhalen van vorige week (pompoen, Nieuw Zeelandse spinazie)
Oogsten Snijbiet, meiraapjes, slamix, spitskool, little gem, bietjes, radijsjes, verse kruiden

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Composteren

Nu dat we meer gaan oogsten en straks ook bedden gaan leegruimen, hebben we organisch materiaal van de tuin dat we kunnen composteren. Op die manier brengen we de voedingsstoffen weer in de grond. Compost is goede manier om je bodemleven te voeden met organisch materiaal. Bij de Tuinders is het aanbrengen van compost de manier om de bodem te voeden en de vruchtbaarheid op peil te houden. Het proces van composteren is het verwerken van organisch ‘’afval’’ zoals plantenresten tot een voedingsrijk, stabiel product voor het bodemleven. 

Goed composteren is best een kunst. Het is samenspel van (scheikundige) elementen en micro-organismen, met in de hoofdrol Stikstof, Koolstof en Zuurstof.

Voor wat meer informatie over composteren kun je ook nog dit filmpje kijken.

Reader

7. Composteren