Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 14 week 22

Moestuinles 14 week 22

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we de stellages voor de tomaten gebouwd zodat deze lekker kunnen gaan klimmen. Daarnaast is er een begin gemaakt met het dieven van de tomaten.  Nog wat meer uitleg over het dieven van tomaten vind je onderaan deze les. We zijn ook begonnen met een aantal bedden met doorgeschoten spinazie en raapstelen leeg te halen. Deze groenten zijn niet meer lekker om te oogsten, maar de bloemen kunnen we natuurlijk gewoon afsnijden en in een vaasje zetten ;). Dan kunnen we nog wat langer van deze groenten genieten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan er weer groentes de grond in en zaaien we weer verschillende bloemen in. Met alle bloemen op de tuin willen we bijdragen aan meer biodiversiteit. Hoe meer behulpzame insecten we kunnen aantrekken hoe fijner dit is voor de tuin! En daarnaast staat het natuurlijk ook ontzettend leuk en kunnen we straks naast de groenten, ook bloemen oogsten. We moeten op blijven letten bij de tomaten en deze blijven dieven. We vallen in herhaling, maar we moeten scherp blijven op het schoffelen en onkruid wieden. Als we op de langste dag (22 juni) een aardig ‘schone’ tuin hebben, dan is de kans groot dat het ons ook wel lukt om de tuin in de zomer netjes te halen. Als we bij het begin van de zomer al een achterstand hebben, dan zullen we de hele zomer door hard moeten werken om de tuin niet te laten overwoekeren.

We gaan een heel aantal bedden nu klaarmaken voor de tweede teelt. De oude gewasresten mogen eruit worden gehaald, de aarde laten we zoveel mogelijk in het bed, de gewasresten gaan op de composthoop.  Daarna steken we de wortelonkruiden uit, deze gaan niet op de composthoop. We steken de randen van het bed af zodat onze bedden 80 cm breed blijven en de paden 30cm.  daarna even schoffelen en mooi glad harken en we hebben een prachtig bed klaar liggen voor de volgende teelt.

Week 22 Wat
Planten Venkel, prei, broccoli
Zaaien Lupine, bloemenmengsel
Oogsten Snijbiet, courgette, meiraapjes, little gem, tuinbonen, slamix, kervel, koriander, peterselie

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Reader

Voor achtergrond informatie over onkruidaanpak verwijzen we je graag door naar onderstaande hoofdstukken in de reader.

4.4 Aanpak

4.4.2 Wortelonkruid uitsteken

4.4.3 Schoffelen

4.4.4 Wieden

Tomaten dieven

Met het dieven van tomaten bedoelen we het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo’n knop ontwikkelt zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten. 

We dieven onze tomaten omdat we graag een stevige stengel willen en tomaten die de hoogte ingaan. Als we de uitgelopen okselknoppen hun gang laten gaan ontstaat er een warboel aan stengels en bladeren met kleinere trossen. Zo’n plant is gevoeliger voor ziekten en plagen, en afrijping van de tomaten kan trager verlopen omdat er door de grote hoeveelheid blad geen zon meer bij de vruchten komt. We willen juist een sterke stengel die sterk genoeg is om de trossen van water en voedingsstoffen te voorzien. Daarom is het van belang om te zorgen dat er geen extra stengels ontstaan. We zullen dan ook goed op onze tomatenplanten moeten letten!