Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 15 week 23

Moestuinles 15 week 23

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben afgelopen week weer een heel aantal groenten geplant en gezaaid. We komen nu op het punt dat we groenten tussen ander planten gaan zaaien. Deze kunnen dan vast aardig groeien terwijl de eerst gezaaide groenten volgroeien en geoogst kunnen worden. Op het moment dat we daar niet meer van kunnen oogsten, zijn de later gezaaide groenten ook al aardig volgroeid. Zo hebben we niet vaak een stukje ‘kale’ tuin. Zoals je misschien kunt herinneren van de eerste lessen, is de natuurlijke staat van aarde om bedekt te zijn. Daarom doen we zo goed mogelijk ons best om de tuin zo min mogelijk kaal te laten staan.

Inmiddels komen we steeds meer ‘biodiversiteit’ tegen op de tuin in de vorm van rupsen, kevertjes, slakken en knaagdieren die onze groenten ook erg lekker vinden. We zullen hier goed op moeten letten. Waar we rupsen zien, moeten we deze van de planten halen. En waar het nog mogelijk kunnen we de groenten weer afdekken met doeken om ze te beschermen tegen de rupsen van de koolwitjes. Dit heeft alleen zin als de rupsen nog niet in de kolen zitten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we stok en stambonen zaaien en gaan we nog meer bloemenmengsel zaaien. We kunnen een hoop oogsten en zullen nu goed naar onze planten moeten kijken. Hoe zit het met ongewenste diertjes? Hoe zit het met vocht in de grond? Kunnen we al oogsten? Moeten we nog tomaten dieven? We zullen nu zorgvuldig naar onze tuin moeten kijken en ondertussen het onkruid binnen de perken houden. We gaan nu echt het drukke tuin seizoen in waarin we een hoop te doen hebben. Maar er tegelijk ook enorm van kunnen genieten!

Week 23     Wat
Planten
Zaaien Stokbonen, stambonen, bloemenmix
Oogsten Bosui, bieten, pluksla, koolrabi, asianmix, kruiden, snijbiet, courgettes, little gem, peultjes, kleine venkeltjes, de laatste meiraapjes en misschien al tuinbonen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Het gras van de buren

Op 10 en 11 juni staan we met de Tuinders bij ‘Het gras van de buren’. Dit is een voedselbos en voedseltuin evenement in Nieuwegein waar je vanalles kunt leren over voedsel bossen, wildplukken en kruiden. Er zijn sprekers, een informatiemarkt, heerlijke vegetarische hapjes en drankjes en diverse activiteiten. Het evenement vindt plaats bij het voedselbos Middengaarde dat nu aangelegd wordt. Kijk voor meer informatie vooral even op de website van ‘Het gras van de buren’.

Wormen in de tuin

Het is een goed teken als je veel wormen in de tuin hebt. Dat betekent dat er genoeg organisch materiaal in de grond zit. Daarnaast zorgen wormen met hun tunneltjes voor een mooi vochtdoorlatende grond. Wil je meer lezen over de voordelen van wormen in de tuin en hoe je kunt zorgen voor meer wormen in de tuin, lees dan dit artikel.