Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 16 week 24

Moestuinles 16 week 24

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben stok- en stambonen gezaaid. De eerste variant heeft een stok of rek nodig om langs te klimmen. De stambonen worden een klein struikje en leunen op hun eigen stammetje. Later met het oogsten zullen we ook merken dat we deze twee boon soorten anders kunnen oogsten. Daarnaast kunnen we nu vooral heerlijk veel oogsten! Lees bij de planteninformatie vooral ook even hoe je de verschillende groenten het beste kunt bewaren.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we nog weer bietjes zaaien zodat we later in het seizoen nog een keer kunnen oogsten. Daarnaast is het nu bijna de langste dag. Op 22 juni is de langste dag en dit markeert het begin van de zomer. De temperaturen lopen op en alle planten groeien volop! Er is nu zowel warmte als zonlicht in overvloed. Dat betekent dat planten nu in de gelegenheid zijn om vruchten te gaan ontwikkelen. Veel vroege groenten die we oogsten zijn bladgroenten en knollen. Dit zijn groenten waarvoor de plant zich minder ver hoeft te ontwikkelen. Voor de productie van vruchten heeft een plant veel meer tijd, warmte en zonlicht nodig. Daarom kunnen we pas later in het jaar courgettes, tomaten, pompoenen etc. oogsten.

Week 24     Wat
Planten
Zaaien Bieten
Oogsten Bosui, bieten, pluksla, koolrabi, asianmix, kruiden, snijbiet, courgettes, little gem, peultjes, kleine venkeltjes, de laatste meiraapjes en misschien al tuinbonen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Reader

Lees in de reader meer over de ontwikkelcyclus van de plant en waarom we raapstelen eten in het voor- en najaar en tomaten in de zomer.

2.1 De ontwikkelingscyclus

2.1.1 Zaad

2.1.2 Kiemplant

2.1.3 Wortel

2.1.4 Stengel en blad (vegetatieve groei)

2.1.5 Bloem (generatieve groei)

2.1.6 Vrucht

2.1.7 Zaad