Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 17 week 25

Moestuinles 17 week 25

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week zijn er weer bietjes gezaaid en verder zijn we vooral heel erg druk met het onderhouden van alle planten en het oogsten. Het is belangrijk dat we de peultjes blijven plukken zodat de plant nieuwe peultjes blijft aanmaken. Ook de doperwten en kapucijners kunnen we oogsten. Het is het handigst om deze erwtjes dezelfde dag te koken. Als je ze langer bewaart zetten ze hun suikers om in zetmeel en gaan ze melig smaken. Met dit warme weer is het belangrijk om goed te blijven letten op het water geven en het onkruid bijhouden.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we weer een aantal leeggekomen bedden vullen met nieuwe groenten en bloemen. Verder zullen we weer druk zijn met het kijken naar wat alle verschillende bedden en groenten nu nodig hebben. We moeten nu zorgvuldig onderhouden wat we de afgelopen maanden hebben opgebouwd en dat vraagt dat we goed naar onze tuin blijven kijken. Nieuwe plantjes hebben water nodig, groenten die volgroeid zijn kunnen geoogst worden, tomaten moeten gediefd en opgedraaid worden en we blijven ons onkruid bijhouden. Tot slot letten we op de wat minder gewenste gasten in onze tuin en halen we rupsen en slakken van de groenten.

Week 25
Planten Prei, paksoi, slamix
Zaaien Wortel, phacelia
Oogsten Bosui, bieten, pluksla, koolrabi, asianmix, kruiden, snijbiet, courgettes, little gem, peultjes, kleine venkeltjes, tuinbonen, doperwten, wortelen, spitskool, kapucijners, verse rode ui (let op de kleine komkommerplantjes tussen de uien). En pluk vooral ook de bloemen uit de border.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Groenten bewaren

 Waar we in de lente rustig aan telkens wat bladeren oogsten van de verschillende bladgroenten merken we nu dat we ineens heel veel kunnen gaan oogsten. Soms is dat meer dan we kunnen opeten in een week. We willen natuurlijk geen goed eten weggooien, Daarom is het zinvol om nu al te gaan kijken naar manieren om de groenten en kruiden langer te bewaren. Van veel bladsoorten kun je bijvoorbeeld pesto maken. Dit is, onder een laagje olie, veel langer te bewaren dan de verse bladeren.  Daarnaast kun je van heel veel groentes heerlijke soepen maken die je goed kunt invriezen zodat je later in het seizoen nog kunt genieten van die heerlijke groenten.

Daarnaast kun je ook eens kijken of je groenten en kruiden kunt drogen, inmaken of kunt fermenteren. Kijk bijvoorbeeld eens op MijnKeukentuintje. Conserveringstechnieken voor het bewaren van groenten, fruit en kruiden (mijnkeukentuintje.nl)