Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 19 week 27

Moestuinles 19 week 27

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we extra palmkolen van Jongerius gekregen. Deze hebben we geplant om de ‘mislukte’ eigen opkweek te compenseren. Elk jaar is het weer kijken wat er wel en niet lukt en uiteindelijk zijn we helemaal afhankelijk van externe factoren. Gelukkig hebben we nu alsnog lekkere palmkool voor het najaar.

De afgelopen week hebben we ook gezien dat een heel aantal planten zijn doorgeschoten. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant zijn de bloemen ook goed voor de insecten, ziet het er prachtig uit en kun je deze ook gewoon eten!

Voor veel groenten en kruiden geldt dat je de bloemen gewoon kunt eten. Deze smaken vaak vergelijkbaar als de blaadjes, maar wat milder. Schroom dus niet om ook de bloemen te gebruiken als smaakmakers in salades. Let op: niet alle bloemen zijn eetbaar! De bloemen van tomaat, aardappel, aubergine, pepers en paprika’s zijn giftig en kun je flink ziek van worden. Deze kun je dus beter laten staan.  Wil je zeker weten of je een bloem kunt eten, google het dan even. 😉

Wil je nog wat meer inspiratie? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier: Eetbare bloemen in de moestuin | Makkelijke Moestuin

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we verder met het onderhouden van de tuin. Als het goed is worden we er steeds beter in om onze tuin te ‘lezen’. We hebben steeds sneller door als de planten aandacht nodig hebben, er extra water nodig is of wanneer we kunnen oogsten. We zien het wanneer er veel slakken of rupsen in onze planten gekomen zijn en verzorgen de tuin zo goed mogelijk. De oogst wordt steeds meer. Om te zorgen dat de groenten niet slecht worden moeten we ze oogsten. Soms is dat te veel om zelf op te eten. Schroom daarom ook niet om uit te delen. Het is jammer als we goede groenten slecht laten worden omdat we ze niet oogsten of niet kwijt kunnen.

Week 27     Wat
Planten
Zaaien Asianmix
Oogsten Bosui, bieten, pluksla, koolrabi, kruiden, snijbiet, courgettes, little gem, peultjes, venkels, tuinbonen, kapucijners, doperwten, uien, bloemkolen, prei, spitskool

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Tuindersblog

Het is niet niks om een moestuin te onderhouden, maar het levert ook zoveel op! Johan vertelt over zijn ervaring met het moestuinieren op zorgboerderij de Wettering waar er getuinierd wordt met bewoners van de boerderij. Aan het einde van de dag wordt al het harde werken beloond en kunnen we vooral heerlijk genieten van al het moois dat de seizoenen ons brengt. Lees hier zijn blog.

De plant kan zijn eigen hulptroepen optrommelen

De landbouw heeft zijn gewassen te veel gepamperd, zegt Corné Pieterse. Daardoor zijn ze verleerd zich te verdedigen tegen ziektes. Hij wil die natuurlijke afweer herstellen. En krijgt een NWO-Spinozapremie, een prijs voor uitmuntend onderzoek en kennisbenutting, om dat te doen. Lees hier het volledige artikel.

Corné