1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 2 week 10

Moestuinles 2 week 10

Wat gaan we deze week doen

Met elkaar gaan we deze week de tuin verder indelen en verzorgen. Dat betekent dat we gaan zorgen dat de paden en de bedden duidelijk aangegeven worden en dat de compost over de bedden verdeeld wordt. Daarnaast gaan ook al de eerste zaadjes de grond in! We beginnen met het zaaien van raapstelen, spinazie en meiraapjes. Meteen een aantal groenten die weinig mensen regelmatig eten, maar die wel ontzettend lekker zijn. Omdat het tot april nog vrij koud kan zijn moeten we de plantjes wel van wat extra bescherming voorzien door middel van een tunnel die we er overheen zetten. Door een tunnel met klimaatdoek over het bed te zetten, zijn de plantjes net wat meer beschermd en hebben we minder kans dat ze dood gaan als het toch ineens nog heel koud wordt.

Week 10 Wat
Planten
Zaaien raapstelen, spinazie, meiraapjes

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Teeltplan 

In de eerste week gingen we al kort op het teeltplan in. Deze week zullen we er wat nadere toelichting bij geven. Omdat we graag een mooie opbrengst willen, moeten we efficiënt om gaan met de ruimte op de tuin. We passen daarom een aantal verschillende manieren toe om de grond zo maximaal mogelijk te gebruiken. We letten er daarbij wel op dat we onze grond niet uitputten. Doordat we zoveel mogelijk diversiteit in de bedden aanbrengen, zorgen we dat we ook weer diverse voedingsstoffen in de bodem brengen.

Intercropping

Met intercropping (combinatieteelten) planten we verschillende groenten naast elkaar of door elkaar in één bed op hetzelfde moment. Het kan dan gaan om zogenaamde ‘goede buren’. Dit zijn planten die elkaar versterken, of die bijvoorbeeld een insect weghouden dat het gemunt heeft op hun ‘goede buur’. Het kan ook gaan om planten die verschillende voedingsstoffen uit de bodem nodig hebben en hier ook weer verschillende voedingsstoffen in terugbrengen. Zo putten we de bodem niet op één specifieke voedingsstof uit, maar zorgen we voor diversiteit.

Relay cropping

Met relay cropping planten we ook verschillende groenten in één bed, maar niet op hetzelfde moment. Met deze methode laten we eerst de ene groente volgroeien. Een paar weken voordat we van deze plant gaan oogsten en deze van het bed verdwijnt, zaaien of planten we al de volgende groente. Op deze manier hebben de nieuwe plantjes nog niet zoveel te vrezen van ongewenste andere planten omdat de grond nog bedekt is met onze gewenste eerste groente. Na enkele weken zijn deze plantjes al wat groter en sterker. Als we dan de eerste groente oogsten en van het bed af halen, hebben de planten voor de tweede ronde al een flinke voorsprong op de ongewenste planten.

Lesindeling
Tijd Wat
5 min Welkom en mededelingen
15 min Rondje tuin en themabehandeling
5-10 min Wat gaan we doen, uitleg en taakverdeling:
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Bedden verzorgen en water geven
40 min Aan de slag
5-10 min Pauzemomentje, taken herverdelen
40 min Aan de slag
10 min Spullen opruimen en afsluiten
Tuinaarde-compost

Bij de Tuinders zijn we vorig jaar overgestapt op Bio Kultura tuinaarde-compost omdat we vinden dat het motto ‘de bodem is de basis’ heel goed bij ons past! De verschillende soorten compost waaruit het is samengesteld stimuleren het bodemleven en zorgen voor een betere waterhuishouding in de tuin. De tuinaarde-compost bevat ca 20% gecomposteerde dierlijke mest, en verder schorscompost, groencompost en gesteentemeel. Het is tevens de enige biologische gecertificeerde compost in Nederland en gaat ervoor zorgen dat onze gewassen alles aan mineralen en voedingsstoffen gaan krijgen en dat wij vervolgens kunnen genieten van een rijke en gezonde oogst in onze tuinen. Je kan er meer over lezen op onze blogpagina: De bodem is de basis

Hier is een goed voorbeeld dat laat zien hoe het compost verspreiden in zijn werk gaat! 

Reader

Voor extra informatie deze week verwijzen we je graag naar onderstaande hoofdstukken in de reader.

1.3 Organisch materiaal

1.4 Bodem als substraat of ecosysteem?