Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 20 week 28

Moestuinles 20 week 28

Wat is er afgelopen week gebeurd

We houden nog steeds de tuinen netjes bij. Inmiddels worden er ook weer bedden leeggemaakt waarop de groenten en kruiden uitgegroeid en doorgeschoten zijn. De afgelopen weken hebben we ook boerenkool, palmkool en stokslabonen geplant en gezaaid. Met de kolen bereiden we ons vast voor op de winter en zorgen we dat we dan ook nog wat te oogsten hebben. Palmkool en boerenkool hebben nu nog de zomer en herfst om te groeien zodat we ze in de winter kunnen eten. Het fijne aan deze groenten is, dat ze in de winter stoppen met groeien en dus niet doorschieten. Ze blijven goed. Deze groenten kunnen we dus bij uitstek op de tuin laten staan en bewaren totdat we ze willen oogsten.

We hebben erg veel droog en warm weer, dus we moeten goed op het sproeien letten, maar ook op het oogsten. Groenten kunnen nu soms in een paar dagen ineens doorschieten. Het is heel fijn als mensen doordeweeks ook willen blijven oogsten.

Hoewel we al wat verder in het jaar zitten, kunnen we nu nog steeds groenten planten en zaaien. Venkel, bietjes, radijsjes en slasoorten kunnen nu nog prima gezaaid worden. We planten zelf nu ook nog bonen. Door te zoeken naar rassen die je specifiek vroeg of juist laat kunt zaaien, kun je zorgen dat je meerdere soorten groenten op één stukje van de tuin na elkaar kunt kweken. Zo maak je optimaal gebruik van de tuin en kun je ook nog later in het jaar allerlei groenten oogsten. Hou er wel rekening mee dat planten in het vroege voorjaar en late najaar langzamer groeien doordat zij dan minder daglicht hebben dan in de zomer. Geef die dus wat extra tijd om te groeien in het teeltplan.

Wat gaan we deze week doen

Deze week zaaien en planten we geen groenten en kruiden. We hebben onze handen vol aan het bijhouden van de tuin, dus daar kunnen we onze tijd goed voor gebruiken. We kijken goed naar de planten en letten op meeldauw, slakken en rupsen.

 

Week 28     Wat
Planten
Zaaien
Oogsten Bosui, bieten, asianmix, kruiden, snijbiet, courgettes, little gem, venkels, worteltjes, ui, prei, spitskool, misschien nog de laatste doperwten, kapucijners en tuinbonen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten. We oogsten nu zoveel groenten dat het fijn is als je weet hoe je ze het beste kunt bewaren.

 

Recept orzo met tuinbonen

Ingrediënten:
– Orzo (pastasoort)
– uitje uit de moestuin
– groentebouillon blokje
– boter
– salie

Uitje even fruiten in de pan, ondertussen groentebouillon maken. Orzo in de pan fruiten tot deze glanst. Dan groentebouillon erbij gieten (zelfde bereiding als risotto). Is na ongeveer 15-20 min klaar.

Smelt in een ander pannetje de boter doe hier de fijngehakte verse salie doorheen. Tot slot voeg je de orzo en de salieboter bij elkaar en roer je er de (dubbel) gedopte tuinbonen doorheen.

Een smakelijk en snel recept met dank aan Annemiek!

 

Uienchutney

Uien kun je langer bewaren door ze te drogen, maar ook door er bijvoorbeeld uiencompote of uienchutney van te maken. Heerlijk bij een (vega) hamburger of bij een kaasplankje!

We vonden een heerlijk recept voor jullie! Kijk vooral even hier.