Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 21 week 29

Moestuinles 21 week 29

Wat is er afgelopen week gebeurd

We zijn netjes de tuin aan het onderhouden en verbazen ons over de hoeveelheden groenten die we nu van de tuin halen! Er valt haast niet tegenop te eten! Een aantal bedden hebben we leeg gemaakt ter voorbereiding op een nieuwe ronde groenten die daar volgende week komen. We hebben erg warme en droge weken, dus we moeten er goed op letten dat de planten genoeg water krijgen.

Wat gaan we deze week doen

Ook deze week gaan er geen planten de grond in. Wel kijken we of er bedden zijn die we leeg kunnen maken. Vanaf volgende week gaan we weer een hoop groenten planten en zaaien. We moeten dus zorgen dat we daarvoor genoeg plek hebben. De planten die we van de bedden halen mogen op de composthoop. We mogen dus ook wat extra zorg gaan hebben voor onze composthoop zodat we volgend jaar prachtige compost hebben van de eigen tuin en we de cirkel weer rond hebben. Dat wat we aan de grond onttrekken brengen we in de vorm van eigen compost ook weer terug op de tuin.

Een oproep aan iedereen om vooral te komen oogsten. Ook als het niet lukt om naar de les te komen is het fijn als er wel doordeweeks geoogst wordt. Op die manier hoeven we minder doorgeschoten groenten weg te doen en zorgen we dat de planten goed blijven groeien. Voel je dus niet bezwaard om wel te komen oogsten als je niet naar de les kunt komen.

 

Week 29     Wat
Planten
Zaaien
Oogsten Bosui, bieten, asianmix, kruiden, snijbiet, courgettes, little gem, venkels, worteltjes, prei, spitskool en paksoi.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten. We oogsten nu zoveel groenten dat het fijn is als je weet hoe je ze het beste kunt bewaren.

Planten en de warmte

Planten hebben huidmondjes, die zitten onder het blad. Via deze huidmondjes nemen planten CO2 op uit de lucht en geven ze O2 af en verdampen ze water. De CO2 gebruikt de plant om met behulp van zonlicht suiker te maken die de plant als voeding gebruikt. Met dit hete weer sluit de plant de huidmondjes om te zorgen dat ze niet al haar water kwijt raakt. De plant gaat in overlevingsmodus. Vaak is het dalen van de temperatuur voldoende om te zorgen dat de plant haar huidmondjes weer openzet en weer gaat groeien. Bij lange warmte en droogte heeft de plant toch wat extra hulp nodig. Anders blijft ze te lang in overlevingsmodus en worden er minder vruchten geproduceerd en kan de plant ook helemaal doodgaan. Daarom is het belangrijk om voldoende water te geven. Het kan ook helpen om de planten van wat schaduw te voorzien. Het kan ook nog helpen om te mulchen. Dan leggen we stro of ander organisch materiaal op de bodem waardoor er een extra isolatielaagje ontstaat waardoor de bodem minder vocht kwijt raakt.

Lees voor wat meer achtergrond informatie ook nog de volgende hoofdstukken uit de reader.

2.3.2 Temperatuur stress

2.3.3 Waterstress

2.3.4 Watergeven