1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 25 week 33

Moestuinles 25 week 33

Wat is er afgelopen week gebeurd

Vorige week was het zo droog en heet dat we het zaaiwerk uit hebben gesteld. De grond was te droog voor de zaadjes om goed te kunnen ontkiemen en wortelen. Gelukkig heeft het inmiddels weer een keer flink geregend en is de grond weer wat natter. Toch is de vochtopnemende capaciteit van de grond een stuk achteruit gegaan door alle droogte. Doordat de grond lang droog is geweest is deze als het ware waterafstotend geworden. Als er dan regen valt, dan zakt dat maar heel moeilijk in de grond. Het spoelt dan vaak juist weg, in plaats van dat het in de grond zakt. Dit filmpje laat dat mooi zien. Als de grond nat is, zakt extra water gemakkelijk weg. Als de grond helemaal uitgedroogd is zakt het water veel moeilijker de grond in.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we het zaaiwerk van vorige week doen. De grond is nu vochtiger en de temperaturen zijn minder hoog. De zaadjes hebben nu veel meer kans om te ontkiemen en goed wortel te schieten. Nu er ineens veel regen valt zullen we met de tomaten en aardappels toch ook op phytophthora moeten letten. Deze plantenziekte doet het goed bij vochtige lucht en warme temperaturen en tast de planten en vruchten van de tomaat en aardappel aan. Je herkent deze ziekte aan het donker verkleuren van de bladeren, stengel en uiteindelijk en vruchten. Zodra de plant ziek is gaat de productiviteit achteruit. Zolang het nog maar weinig aangetaste bladeren zijn, kun je deze nog goed weghalen. Dat moet je dan ook zeker doen. Dan kun je de plant nog zo lang mogelijk redden. Maar uiteindelijk zal de ziekte de plant toch te ver aantasten en zal je de plant uit de grond moeten halen.

 

Week 33     Wat
Planten
Zaaien Peterselie, kervel, dille, koriander, raapjesmix
Oogsten Bieten, kruiden, snijbiet, courgettes, venkels, worteltjes, prei, paksoi, tomaten, sla, komkommer, stokbonen, stambonen, spinazie en aardappels. Vergeet ook niet de bloemen te plukken.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten. We oogsten nu zoveel groenten dat het fijn is als je weet hoe je ze het beste kunt bewaren.

Bodem

Een gezonde bodem is ontzettend belangrijk voor de productie van voedsel. In een gezonde bodem zitten veel microörganismen die bijdragen aan het opslaan van koolstof. En koolstof in de grond zorgt er op haar beurt weer voor dat planten goed kunnen groeien. Ook bij extremer weer. In deze TED talk vertelt ecoloog Jane Zelikova over het belang van gezonde aarde. En wat we kunnen doen om onze waardevolle gezonde bodem ook zo gezond te houden. Belangrijk is om de grond zo veel mogelijk met rust te laten en zo min mogelijk te ploegen. Daarom dekken wij in het najaar de grond af zodat alle plantenresten op de tuin afsterven en de tuin wel bedekt is. In het voorjaar hoeven we dan niet te ploegen omdat de tuin helemaal onkruid vrij is, en direct klaar is om te gebruiken.

Reader

Met deze droogte wordt weer duidelijk hoe kwetsbaar we zijn als de grond uitdroogt. Lees meer over bodembeheer in de reader.

1.3 Organisch materiaal

1.5 Bodembeheer

1.6 Bodemverzorging