1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 28 week 36

Moestuinles 28 week 36

Wat is er afgelopen week gebeurd

Deze week heeft het her en der geregend. Zodra mensen druk zijn met een tuin kijken ze ineens reikhalzend uit naar de volgende regenbui. Ondertussen hebben we geleerd dat watergeven best veel tijd kost. Met de juiste middelen is het niet perse veel werk, een sproeier aan of met 20 gieters lopen, maar tijd kost het zeker. Water heeft tijd nodig om de bodem in te zakken en 1 mm of 2 mm stelt eigenlijk niet zoveel voor. Hoe dat ook alweer zat kan je lezen in de reader.

Week 36     Wat
Oogsten Bieten, snijbiet, courgettes, broccoli, venkels, worteltjes, prei, paksoi, tomaten, sla, komkommer, stokbonen, stambonen, knolselderij en kruiden.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Hever Castle & Gardens

Afgelopen week was Rik in Engeland en heeft daar de tuinen van Hever Castle bezocht. Geen groentes, maar een prachtig landgoed wat begin 1900 helemaal in volle glorie is hersteld. De verschillende thema’s in de tuin bevatten een rotstuin, bos, Engelse borders, een Italiaanse tuin, buxus hagen in de vormen van dieren gesnoeid en een rozentuin. Daarnaast zijn er allemaal elementen aangebracht zoals een labyrint, een Japans theehuis en een meer met roeibootjes en fonteinen. Al deze verschillende elementen leveren een gigantische diversiteit aan planten.

Hoe onderhoud je zoiets?! Hoe maak je het al die planten naar hun zin? Ten eerste met heel veel werk, tijd liefde en aandacht. Daarnaast zoeken ze de juiste plek voor de juiste plant. Door de tuin op een bepaalde manier in te richten worden microklimaten gecreëerd. Dit zijn plekken waar het net warmer, koeler, natter droger, beschutter is dan het gemiddelde. Hierdoor hebben verschillende planten het daar meer naar hun zin. De oevers van het meer, bij de watervallen geven vochtminnende planten wat ze nodig. De rotstuin is warmer door alle massa die warmte opslaat. Door verschillende klimaten te creëren maak je ruimte voor biodiversiteit. Een plant die het naar zijn zin heeft is veel makkelijker te onderhouden. Hoe dan ook het blijft een kunst en heel veel wieden. 😉