1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 29 week 37

Moestuinles 29 week 37

Wat is er afgelopen week gebeurd

Op de tuinen is te zien dat de herfst nadert. De lange zonovergoten dagen worden steeds minder, het sproeien hoeft steeds minder. We krijgen meer regen maar daarom ook helaas meer onkruid. We zijn daarom weer ijverig aan het wieden en schoffelen geweest. De groentes zoals de paksoi, andijvie en koolrabi doen het goed waardoor we weer veel lekkers te oogsten hebben. Ook hebben we gemerkt dat de mais niet zo smaakt zoals we dat graag zouden proeven. In plaats van de zoete smaak die suikermais moet hebben is hij melig geworden. Een van de dingen die je nog met deze mais zou kunnen doen is maismeel maken. Onderaan deze moestuinles kan je over de bereiding daarvan een uitleg lezen.

Wat gaan we deze week doen
Week 37    Wat
Zaaien Bedden eventueel opvullen met extra veldsla/spinazie.
Oogsten Paksoi, bieten, courgettes, little gem sla, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, sperzieboon, snijboon, maïs, kruiden, tomaten, savooiekool, koolrabi, snijbiet, af en toe nog een komkommer

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Winterklaar
Het is als tuinder altijd belangrijk om naar de toekomst te kijken. Nu we bijna in de herfst zitten kijken we vooruit naar de winter en gaan we erover nadenken wat we kunnen doen om de moestuin winterklaar te maken. In de lege bedden komt vaak een zogenaamde groenbemester. Dit is een gewas dat gedurende de winter op de bedden staat en het bed beschermd tegen erosie, onkruid, en de water en lucht huishouding van de bodem. Voorbeelden van groenbemesters zijn winterrogge, gele mosterd, Japanse haver en boekweit. Ook het maken van de composthoop is voor de winter een belangrijke taak zodat in het voorjaar de nieuwe aanplant kan genieten van een vruchtbare basis. Ook kan je in de herfst weer even aandacht besteden aan hoe de tuin eruit ziet. Zijn alle paden nog mooi recht en zijn alle beden nog duidelijk zichtbaar? Daarnaast is het een perfecte tijd om door de zadenvoorraad te gaan en al het gereedschap na te kijken.
Maismeel maken

Maismeel is een gezond en glutenvrij soort meel dat je gemakkelijk zelf kan maken. Eerst moet je de maiskolven ontdoen van hun bladeren en daarna kan je ze een week laten drogen. Het drogen kan je doen op een theedoek, karton of krant en het is belangrijk dat je de maiskolven regelmatig omdraait zodat elke kant goed droogt. Je ziet het vanzelf als de mais droog is de maiskorrel zullen hard en droog aanvoelen. Als de mais goed droog is kan je de maiskorrels malen in bijvoorbeeld een koffiemolen of keukenmachine. Van een mooi volgroeide maiskolf krijg je ongeveer 50 gram maismeel. Met maismeel kan je bijvoorbeeld wraps, maisbrood of polenta maken. 

Op Foodies hebben we een aantal lekkere recepten met maismeel gevonden.