1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 30 week 38

Moestuinles 30 week 38

Herfst

Deze week beleven we de laatste dagen van Zomer.

Waar Zomer een paar weken nog oneindig leek is het ineens afgelopen. 

Op vrijdag 23 september is de Herfst-equinox, het moment dat dag en nacht weer even lang zijn en Herfst begint.

Waar we de regen eerst als verkoelend beschouwden, begint het nu gewoon koud te voelen. Met minder zon en dalende temperaturen, stagneert de groei van planten. De uitbundigheid van Zomer komt hiermee ten einde.

Met Herfst begint de natuur zich weer terug te trekken, de bloemen zullen langzaamaan verdwijnen, planten beginnen af te sterven, bladeren vallen van de bomen. Al afscheidnemend van de Uitbundigheid van Zomer zijn we op weg naar de rust en stilte van Winter. Herfst is begonnen met zijn eigen pracht en praal, vol kleur en geur.

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben afgelopen zondag op de stadstuinen in Utrecht de composthopen gemaakt en we zijn in dat proces veel verschillende nuttige beestjes tegengekomen kikkers, veel spinnen, oorwormen, pissebedden en zelfs een moeder egel met haar kroost. Dit bewijst maar weer hoe biodivers onze tuinen zijn! Aankomende weken zal er ook met de composthopen worden begonnen op de andere tuinen en is de cirkel weer helemaal rond. Ook zijn er allemaal creatieve oplossingen voor de melige mais gevonden. Zo wordt er mais gedroogd om later in de winter als voer voor de vogels te dienen en wordt er mais gedroogd om klaar gemaakt te kunnen worden als maismeel. Door de vele regenbuien zien we dat de tomaatjes die nog aan de planten hangen uit hun velletje scheuren. Dit komt omdat de tomaat dan in een keer zoveel water krijgt dat het velletje de groei niet meer bij kan houden maar voor de rest zijn die tomaatjes nog perfect eetbaar. Als laatste komt er een workshop groenten fermenteren aan meer informatie daarover is te lezen onderaan deze moestuinles.

Wat gaan we deze week doen
Week 38 Wat
Zaaien Bedden eventueel opvullen met extra veldsla/spinazie. Starten met het inzaaien van winterrogge (groenbemester).
Oogsten Paksoi, bieten, courgettes, little gem sla, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, sperzieboon, snijboon, maïs, kruiden, tomaten, savooiekool, koolrabi, snijbiet, af en toe nog een komkommer

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Composteren

We zitten nu midden in de compostfase. We hebben of de composthoop net opgezet of gaan dat deze week doen. Composteren is eigenlijk niets anders dan met behulp van bacteriën en schimmels ons tuinafval omzetten in vruchtbare aarde. Doordat er zoveel micro-organismen in compost zitten is het uiterst geschikt om weer te gebruiken op onze groentebedden. Deze micro-organismen helpen namelijk onze gewassen om de juiste voedingsstoffen te vinden die ze nodig hebben om voor ons lekkere groentes te produceren. Voor het maken van een composthoop zijn er eigenlijk maar vier dingen nodig. Bruin materiaal, groen materiaal, water en lucht. Voldoende luchtigheid in de composthoop is erg belangrijk omdat anders de composthoop gaat rotten en dat stinkt. Compostering is een proces dat hoort te ruiken als bosgrond en als je compost gaat stinken moet je het zo snel mogelijk omscheppen zodat er weer lucht bij komt. De kracht van de composthoop is dat je kan gebruiken wat je uit je eigen tuin haalt en hoe meer verschillende materialen je uit je tuin kan halen des te beter je composthoop zal worden. Composteren kan erg ingewikkeld klinken maar als je het eenmaal hebt gedaan besef je hoe simpel het eigenlijk werkt. Voor nog wat meer toelichting verwijzen we je ook graag naar de reader hoofdstuk 7. Composteren. Als je nog extra vragen hebt vertelt de tuinder er graag meer over!

Workshop groenten fermenteren

Met plezier willen we jullie uitnodigen voor een aanvullende workshop groenten fermenteren in het weekend van 15 en 16 oktober aansluitend op de begeleiding. De workshop duurt circa 1,5 uur en zal worden gegeven door Janneke. Zet ’m in je agenda, we zien jullie graag. Meer info volgt binnenkort. De workshop en receptuur zal later ook online verschijnen om zelf thuis mee aan de slag te gaan.