Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 31 week 39

Moestuinles 31 week 39

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen zaterdag zijn de composthopen ook gemaakt in Zeist en Amerongen daarnaast is er gelijk winterrogge gezaaid die als groenbemester gaat dienen voor de winter. Zodra we in Utrecht en Dreumel weer bedden vrij hebben gaan we ook hier winterrogge zaaien. Afgelopen zondag hadden we op de Plutodreef in Utrecht een oogstfeest van Utrecht Natuurlijk. Vanuit de Tuinders hadden we voor het oogstfeest een aardperen workshop georganiseerd. Eerst konden er verwilderde aardperen uitgegraven worden en daarna kon worden kennisgemaakt met een heerlijke aardperensoep en versgebakken aardperenchips. Ondertussen wordt er ook echt nog volop geoogst en genieten we nog van de grote variatie aan groenten. Omdat we deze groentes uit de tuin natuurlijk zo goed mogelijk willen verwerken zijn onderaan twee recepten toegevoegd. Zowel iets om te doen met groene tomaten die steeds langzamer afrijpen en iets om te doen met de radicchio die we nu in  overvloed hebben.  

Wat gaan we deze week doen
Week 39 Wat
Zaaien Lege bedden opvullen met groenbemester (winterrogge).
Oogsten Paksoi, bieten, courgettes, little gem sla, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, sperzieboon, snijboon, maïs, kruiden, tomaten, savooiekool, koolrabi, snijbiet, af en toe een komkommer, radijs, wortel, de grootste knolselderijen (loof is ook eetbaar).

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Terugblik op de zomer

Zeer warm, extreem zonnig en zeer droog dat zijn de woorden van het KMNI voor afgelopen zomer. Afgelopen zomer was op twee na de warmste zomer sinds 1901. Waar juni en juli nog rustig begonnen qua warmte was augustus het hoogtepunt met een landelijke hittegolf van 9 tot en met 16 augustus en een code oranje voor langdurige hitte. Voor ons op de moestuinen was het heel veel sproeien zodat vooral onze nieuw gezaaide en aangeplante gewassen niet bezweken aan de droogte en de warmte. Ook hebben we de witte doeken veel gebruikt om uitdroging en zonnebrand tegen te gaan wat goed geholpen heeft. Maar al die zon heeft ook goeds voor ons meegebracht. Zo hadden we echt een enorme tomatenoogst en hebben de bonen het ook fantastisch gedaan. Daarbovenop hadden we in de warme dagen veel mensen die onderling afspraken over het sproeien en iedereen met elkaar er voor zorgde dat alle gewassen qua water niets tekort kwamen. Door de vele regen die er nu valt hebben we ook nog eens prachtige pastinaken, koolrabi’s en knolselderijen om er maar een paar op te noemen.

Recepten

Deze keer twee heerlijke recepten om zowel de zomer mee af te sluiten en de herfst mee in te luiden. Wacht met de radicchio tot de plant een mooie rode krop heeft gevormd.

Recept Groene tomaten chutney
Recept Geroosterd roodlof (wij hebben de radicchio di Chioggia)

Tuindersblog

Onze tuinders delen graag hun ervaringen, maar ook persoonlijke verhalen van op de tuin. In deze blog schrijft Michiel Mildner over de het nut van onkruid: Zijn het wel echt on-kruiden, of hebben ze ook nut voor de tuin?