Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 32 week 40

Moestuinles 32 week 40

Wat is er afgelopen week gebeurd

Het is zo ver. We hebben in de meeste tuinen helaas afscheid moeten nemen van de tomaten en hebben de laatste tomaten meegenomen om thuis af te laten rijpen en om soepen en chutneys van te maken. Waar de hele zomer de bamboe stellages met tomatenplanten stonden is er nu kale grond wat opeens zorgt voor iets meer leegte in de tuin maar we gaan deze leegte al snel opvullen met winterrogge. Wat de oogst betreft hebben we het nog heel goed en kunnen we volop groenten oogsten om herfstige gerechten mee te maken. Ook wordt er genoten van de paddenstoelen onze tuinen staan veel oranjehoed stropharia’s (giftig) die met hun aanwezigheid toevoegen aan het kleurenpalet van de herfst. Leuk om te weten is dat deze paddenstoelen zogenaamde saprofyten zijn dat betekent dat ze zich voeden met dood organisch materiaal en vooral onze houtsnipperpaden vallen goed in de smaak. Er zijn afgelopen week weer veel mooie oogstfoto’s gemaakt dus hier een collage van alle oogst.

Wat gaan we deze week doen
Week 40 Wat
Zaaien Lege bedden opvullen met groenbemester (winterrogge).
Oogsten Paksoi, bieten, courgettes, little gem sla, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, sperzieboon, snijboon, kruiden, savooiekool, koolrabi, snijbiet, af en toe een komkommer, radijs, wortel, aardpeer en de grootste knolselderijen (loof is ook eetbaar).

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Oranjerode stropharia’s

Kruiden

Naast alle verschillende groenten hebben we ook best wat kruiden op de tuin staan. Zo kan je onder andere peterselie, salie, citroenmelisse, munt, marjolein, dille, kervel, basilicum, bieslook, chinese bieslook en koriander oogsten. Al deze kruiden zijn breed inzetbaar voor bijvoorbeeld thee, ovenschotels, bij vlees, vis, vleesvervanger, aardappels, dressings, kruidenboters, salades en noem zo maar op! Daarbovenop zijn kruiden ook nog erg gezond, zo bevatten veel kruiden antioxidanten, vitaminen en mineralen. Dat kruiden gezond zijn weten ze al lang. Zo zei de middeleeuwse Karel De Grote: ‘Kruiden zijn de vriend van de dokter en de trots van de kok’. Wat is jouw favoriete kruid? We hebben een mini-enquête gemaakt waar je kan aanklikken welk kruid jouw favoriet is en bij ‘other’ in kan vullen als jouw favoriete kruid niet op de lijst staat. Klik op deze link om jouw antwoord in te vullen.

Winterrogge

De ingezaaide winterrogge is al aan het opkomen. Op de website van onze biologische zadenleverancier De Bolster staat een kort artikel over groenbemesters zaaien in het najaar. En ook leuk om hier het aanbod van zaden te bekijken en zo alvast vooruit te kijken naar volgend tuinseizoen.

Het telen van groenbemesters geeft de volgende voordelen:

  • Groenbemesters verhogen het organische stofgehalte in de bodem en leveren een bijdrage aan het humus gehalte;
  • Ze helpen het vasthouden van voedingsstoffen die anders naar de ondergrond kunnen uitspoelen;
  • Diep wortelende groenbemesters halen voedingsstoffen naar het teeltoppervlak, waar ze beschikbaar komen voor minder diep wortelende gewassen;
  • Ze beschermen de bodem tegen erosie;
  • Ze verbeteren de bodemstructuur met hun wortels.