Moestuinlessen

 1. Home
 2. Docs
 3. Moestuinlessen
 4. Moestuinlessen 2022
 5. Moestuinles 35 week 43

Moestuinles 35 week 43

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week zijn we verdergegaan met het afdekken van de groentebedden met organisch materiaal uit de tuin. Zijn we nog bezig met onze groenten van het onkruid te bevrijden en hebben we natuurlijk weer geoogst. Daarbij waren er wat vragen over de radijzen. Deze kunnen namelijk snel een beetje sponzig worden zeker als er nog blad aan de radijs zit. De voedingstoffen van de radijs kunnen namelijk na het oogsten in het blad trekken waardoor de kwaliteiten van de radijs verloren gaan de radijzen worden dan ‘voos’. Om dit te voorkomen kan je de radijzen het beste onder water in een kopje in de koelkast bewaren zonder loof of natuurlijk fermenteren zoals jullie vorige week hebben geleerd.

Wat gaan we deze week doen

We gaan weer verder met het opruimen en winterklaar maken van de tuin. Het is ook de perfecte tijd om wekelijks te composthoop te bekijken. Ondanks dat het vaker regent kan het vochtgehalte nog te laag zijn en is het waardevol om de bovenkant en zijkanten van de composthoop extra te besproeien. Dit om het bodemelven in de composthoop actiever te maken en het composteringsproces te versnellen.

Week 43 Wat
Zaaien Lege bedden opvullen met groenbemester (winterrogge) of mulch.
Oogsten Paksoi, bieten, little gem sla, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, boerenkool, peterselie, kruiden, savooiekool, koolrabi, snijbiet, radijs, meiraap, wortel, aardpeer, knolselderij, raapsteel en roodlof/radicchio.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Vuurwantsen helpen ons een handje met opruimen van dood organisch materiaal. En ze zijn ook nog eens gek op bladluizen, een heel nuttig diertje voor in de tuin dus.

Eenjarig, tweejarig en meerjarig

In de moestuin kom je allerlei soorten planten tegen eenjarige planten, tweejarige, en meerjarige planten. Maar wat betekent dat eigenlijk? Elke plant begint hetzelfde namelijk als een zaadje. Als eerst hebben we het verschil tussen eenjarig en tweejarig. Veel van de groentes die we eten in de tuin zijn eenjarig of tweejarig maar worden bijna altijd in het eerste jaar geoogst omdat ze dan het lekkerste zijn. Je hebt vast ooit gemerkt dat als een plant gaat doorschieten hij bitter of houtig wordt. Dit kan zowel in het eerste als tweede jaar gebeuren en als een eenjarige of tweejarige plant zaad aangemaakt heeft en dat heeft laten vallen dan verwelkt de plant zelf. Meerjarige planten doen dit ook maar verwelken zelf niet. Denk aan bessenstruiken, rabarber of asperges. Wat nog een groot verschil is dat je aan meerjarige gewassen eigenlijk niet zoveel hebt in het eerste jaar maar juist in de jaren daarna. Meerjarige planten maken ook altijd veel meer wortels aan dan eenjarige of tweejarige planten en steken daar het eerste jaar veel energie in.

Op de tuin in Amerongen kwamen we opeens een bloeiende pastinaak tegen. Tuinder Vince laat zien dat deze tweejarige plant duidelijk zijn energie heeft gebruikt om nog snel in bloei te schieten en zaad te maken voordat de winter begint.

Meer weten over de ontwikkelingscyclus van planten? Lees dan verder in de reader: 2. Kijken naar planten tot 2.2 Eenjarig, tweejarig en meerjarig.

In onderstaande video wordt het verschil ook duidelijk uitgelegd (duur 7.11 minuten).

Italiaanse bonensoep met radicchio uit de tuin

Karijn van onze tuin op stadstuin Plutodreef heeft een Italiaans geïnspireerde soep gemaakt met radicchio.

 • Ui en knoflook samen fruiten in olijfolie.
 • Kruiden toevoegen naar smaak. Rozemarijn en laurier passen er goed bij.
 • Gesneden radicchio kort meebakken in het geheel.
 • Tomaten toevoegen kan zowel uit blik als vers.
 • Bonen met hun vocht toevoegen (bonen zoals: butter beans, cannelini of borlotti).
 • Klein beetje water met bouillon toevoegen.
 • Eventueel voor maaltijdsoep orzo of een kleine pastassoort toevoegen.
 • Samen een kwartiertje laten koken + peper en zout naar smaak toevoegen.
 • Pittige toevoegingen voor de liefhebbers: gerookte paprika, chili poeder, pepertje.