Moestuinlessen

  1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 37 week 45

Moestuinles 37 week 45

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week zijn we bezig geweest met het verzamelen van bladeren voor de teeltbedden hebben we de laatste beetjes winterrogge opgemaakt en hebben we natuurlijk weer geoogst! Het bedekken of afdekken van groentebedden wordt ook wel mulchen genoemd en dat is nou net het thema van deze week.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we door met het verzamelen van bladeren voor de tuin. De bladeren die op grasveldjes liggen zijn het meest geschikt omdat ze ten eerste makkelijk bij elkaar te harken zijn en ten tweede kunnen zorgen dat stukken gras geen zonlicht meer krijgen en afsterven. De bladeren zijn trouwens ook goed te gebruiken op de composthoop. Heel nuttig dus. En op stadstuin Zuilen hadden ze er afgelopen weekend ook aardig wat lol in!

Week 45 Wat
Zaaien Lege bedden opvullen met groenbemester (winterrogge) of mulch.
Oogsten Bieten, stengelui, prei, pastinaak, andijvie, palmkool, boerenkool, peterselie, div. kruiden, koolrabi, snijbiet, radijs, meiraap, wortel, aardpeer, knolselderij, raapsteel, spinazie, winterkers en roodlof/radicchio.

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen. Hier vind je ook informatie over het bewaren van groenten.

Vorige week deelden we het recept voor een heerlijke quiche met palmkool en meiraap en deze is gemaakt door José van onze tuin in Zeist. Erg leuk om te zien! 

Mulchen

Mulchen of het afdekken van de bodem bestaat als gebruik in de tuin als heel lang maar is sinds korte tijd weer populairder in moestuinen. Wij bij de Tuinders doen het ook maar al te graag. Mulchen heeft namelijk het voordeel dat als je organisch materiaal gebruikt je een nieuwe vruchtbare laag toevoegt aan de bodem. Een beetje zoals composteren dus maar mulch is in het zaai seizoen bijvoorbeeld niet handig omdat je met al die bladeren op het bed niet kan zaaien. Daarom wordt mulch meestal gebruikt bij gewassen die uitgeplant moeten worden of in de herfst wanneer er geen gewassen in de bedden staan, de bladeren in overvloed zijn en alle tijd heeft om af te breken voordat het seizoen weer begint. Niet alleen onderdrukt mulch onkruid en voegt het vruchtbare aarde toe aan je bodem het kan ook je bodem beschermen tegen de elementen bijvoorbeeld regenbuien en wind die je bodem kunnen wegspoelen of fel zonlicht dat de bodem uitdroogt. Je kan ook mulchen met materialen zoals plastic. Bijvoorbeeld als je een tijdje niets met je bedden gaat doen of als je in één keer heel veel kleine onkruidjes weg wil hebben. Het gebruik van plastic als mulch kan heel effectief zijn en veel tijd schelen en wordt door veel professionele tuinders gebruikt.

Voor meer toelichting verwijzen we je ook graag naar de reader paragraaf 4.4.1 Mulchen. En lees in deze permacultuur blog meer over: Welke herfstbladeren zijn het beste voor mulchen.

Tot slot nog een informatief filmpje over mulchen! Duur: 6 minuten.