1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 10 week 18

Moestuinles 10 week 18

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we aardbeien in het strobed van de paddenstoelen en bij de knoflook geplant. Het zijn nu echte strawberries geworden! De stengeluien zijn naast de aardbeien in het strobed gegaan en we hebben twee nieuwe bedden gebruikt voor de knolselderij en de rode en witte kolen waar rode stengelui bijgezaaid is. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we de prachtige inkarnaat klaver bij de courgettes zaaien. Deze klaversoort heeft een mooie rode pluim en trekt veel hommels en vlinders aan. Ook zal deze plant stikstof uit de lucht gaan binden en opneembaar maken voor onze courgettes zodat ze extra goed zullen gaan groeien. Ook gaan we pastinaken zaaien, deze lange witte wortels zijn niet alleen erg lekker maar maken ook de grond mooi los. Er gaan ook stamsperziebonen gezaaid worden, deze hebben een stevige stengel en kunnen net zoals tuinbonen op zichzelf staan, daarbij gaan we een eetbaar bloemenmengsel zaaien. 

Week 18 Wat
Planten
Zaaien inkarnaat klaver, pastinaak, sperzieboon stam, bloemenmengsel eetbaar
Oogsten raapsteel, spinazie, pluksla, koriander, dille, kervel, peterselie

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Oogsten

We gaan ook onze eerste beloning van de tuin krijgen! De eerste bladgroenten zijn op de meeste tuinen zover dat ze geoogst kunnen worden. We oogsten verschillende jonge bladgroenten en slasoorten door de buitenste blaadjes te plukken. De rest van de plant laten we staan waardoor deze weer nieuwe blaadjes gaat produceren. Door elke keer een paar blaadjes te plukken kunnen we heel lang oogsten van de bladgroenten. Doordat we van verschillende soorten tegelijk plukken krijg je een mooi slamengsel. En je kunt zelf zorgen dat je alleen zoveel plukt als dat je op gaat eten. Zo heb je geen groenten over.

Toevoeging: door het koude en wisselvallige voorjaar lopen de teelten iets achter op de planning en zijn ook sommige teelten niet goed aangeslagen of deels opgegeten door ongewenste gasten. We houden voor het ‘wat te oogsten’ zoals hierboven staat wel de globale planning aan, maar het kan dus per tuin afwijken.

Teelten

IJsheiligen is een bijzondere datum voor boeren en tuinders. IJsheiligen valt altijd op 11 mei en wordt gebruikt als indicatie dat vanaf deze datum het niet meer ’s nachts gaat vriezen. Dat betekent dat we de klimaatdoeken minder nodig gaan hebben en de zomerteelten langzaam een intrede op onze tuinen kunnen gaan doen. 

In de reader staat informatie over de verschillende teelten door het seizoen en welke keuzes er allemaal zijn bij het maken van een teeltplan.

6.1 Vroege teelten

6.2 Zomerteelten

6.3 Na teelten

6.4 Teeltplan maken

Tuindersblog: bloemen in de moestuin

Naast het planten en zaaien van groenten en kruiden is het ook heel zinvol om een stukje van de moestuin te reserveren voor inheemse bloemen. Ze hebben namelijk allerlei voordelen voor de tuin. Mirjam, die een tijd begeleiding heeft gegeven bij ons, deelt in deze blog haar kennis over bloemen en geeft meteen een aantal tips voor het kiezen van inheemse soorten. Lees hier haar blog.

Vlierbloesemsiroop

De eerste vlierbloesems staan nu in bloei en dat betekent dat we vlierbloesemsiroop kunnen maken! Je gebruikt hiervoor de bloemschermen van de struik. Let er op dat je niet een hele struik kaal knipt, dan hebben we later geen vlierbessen meer. Kijk voor een recept voor vlierbloesemsiroop bijvoorbeeld eens naar dit recept.