1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 11 week 19

Moestuinles 11 week 19

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we voor het eerst geoogst! We hebben kunnen genieten van heerlijk verse blaadjes van de spinazie, Asian mix, sla mix, raapsteel en snijbiet! Ook onze kruiden doen het goed: de peterselie, dille en koriander stonden op het menu.  Daarnaast zijn we aan het zaaien geweest. De kleine, platte pastinaak zaadjes zijn nauwkeurig gezaaid. De inkarnaatklaver is breedwerpig verdeeld bij de courgettes en de stam-sperziebonen zijn samen met een eetbaar bloemenmengsel gezaaid. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we al onze bladkolen zaaien om in het najaar van te kunnen genieten! Onder deze kolen vallen boerenkool in meerdere kleuren en ook palmkool. Ook gaan we komkommer zaaien, een heerlijke en veelzijdige zomergroente. Daarnaast kunnen we weer wat bedden voorbereiden. Volgende week hebben we heel wat plantwerk en is het fijn als de bedden al helemaal klaar zijn. Verder gaan we door met het onkruid wieden en bijhouden van de borders. Het weer wordt steeds aangenamer, dus alle plantjes (gewenst en ongewenst) groeien hard!

Week 19 Wat
Planten
Zaaien bladkolen 3 soorten, komkommer
Oogsten spinazie, raapsteel, asian mix, snijbiet, peterselie, koriander, dille

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Raapstelen

Deze groenten kennen niet veel mensen. Doordat raapstelen maar heel kort mooi blijven zodra ze geoogst zijn, is het haast niet te doen om ze goed aan te bieden in de winkel. In de tuin kunnen we ze rustig laten staan totdat je ze wilt eten. Je kunt ze rauw eten, maar je kunt ze ook op het laatst door een warme maaltijd roeren. Raapstelen oogst je als volgt: knip de raapsteel vlak boven de grond af en leg ze daarna weg in de schaduw op met een vochtige schone doek erop. Door de raapsteel af te knippen of te snijden kan de plant zich weer herstellen en kan je meerdere keren oogsten. Wil je meer lezen over onze eerste groente, lees dan de plant informatie over raapstelen

Verse kruiden bewaren

We hebben een heel aantal verse kruiden in onze tuin staan. Niet iedereen weet even goed wat ze nu allemaal kunnen met deze verse kruiden. En dat is jammer want ze zijn gezond en lekker en hebben vaak zelfs ook nog wel geneeskrachtige eigenschappen. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden van verse kruiden.

De bieslook die je hieronder ziet kan van eind mei tot ver in de zomer bloeien; teveel bloemen gaat ten koste van de kwaliteit van de sprieten. De lilapaarse bloemen zijn trouwens ook eetbaar, mooi en lekker in salades. Tijdens de bloei kun je nog steeds de sprieten oogsten. De bloeistengels kun je beter niet eten want die zijn hard en taai.

IJsheiligen

Van 11-15 mei is het ijsheiligen. Deze dagen worden bij het moestuinieren vaak als grens aangehouden voor de start van zomerteelten. De ijsheiligen zijn de naamdagen van een aantal katholieke heiligen die vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Ook de heiligen zelf worden wel ijsheiligen genoemd. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Dit geldt met name voor streken die onderhevig zijn aan vier jaargetijden. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat tijdens het ontstaan van deze traditie de juliaanse kalender nog in gebruik was, dat betekent concreet dat de bedoelde data in feite dertien dagen later vallen. Afhankelijk van de geografische ligging wordt 11 mei dan wel 12 mei als de eerste ijsheilige beschouwd. Wil je meer weten over ijsheiligen, lees dan verder op de wikipediapagina.