1. Home
 2. Docs
 3. Moestuinlessen
 4. Moestuinlessen 2023
 5. Moestuinles 12 week 20

Moestuinles 12 week 20

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we komkommer tussen de uien door gezaaid en de eenzame rij doperwten, vergezeld met groene, paarse boerenkool en palmkool. We hebben gezien dat de spinazie, Asian mix en de raapstelen snel aan het doorschieten zijn. Hoogstwaarschijnlijk door de temperatuurschommelingen die we dit voorjaar hebben gehad. Dit betekent wel dat we extra konden oogsten omdat de gewassen weer opnieuw kunnen uitlopen na de oogst en dan minder snel gaan doorschieten. De vroege oogst is op allerlei manieren verwerkt en dat zorgde voor mooie foto’s en heerlijke gerechten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week hebben we weer een flinke planning! IJsheiligen is achter de rug en dat betekent dat er weer een grote selectie nieuwe groenten en kruiden beschikbaar komt. Omdat we veel moeten gaan planten en zaaien mogen alle duo’s deze keer samen naar de tuin komen. We gaan deze week onder andere de maïs en tomaten planten, twee zeer leerzame, uitdagende maar ook zeer smakelijke teelten. Daarnaast staan er ook savooie kolen, courgettes, paksoi, basilicum en zomerwortel op de planning . 

Week 20 Wat
Planten mais, savooie, prei, courgette, paksoi mini, tomaat cherry en tros, basilicum paars en groen
Zaaien wortel zomer
Oogsten raapstelen, asianmix, snijbiet, pluksla (buitenste bladeren), de grootste meirapen (dunnend oogsten), spinazie

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Insecten in de tuin  

Of je er nu van houdt of niet, in de tuin kom je allemaal insecten tegen. Deze insecten spelen allemaal een rol in de tuin. Zo heb je natuurlijk bijen, wespen en vlinders die een belangrijke rol in bestuiving van planten vervullen. Maar bijvoorbeeld ook pissebedden, duizendpoten en vuurwantsen die dood organisch materiaal klein knippen zodat het makkelijk door bodemleven kan worden opgenomen. Omdat er zoveel insecten zijn en ze soms veel op elkaar lijken, is het leuk om een app te gebruiken om ze te identificeren. Een goede app hiervoor is Obsidentify deze app is geheel gratis en is ook verbonden met waarneming.nl een website die waarnemingen van allerlei diersoorten registreert in Nederland om zo meer te weten te komen over de verspreiding, de biodiversiteit en noem zo maar op. Je leert hier veel van en doet ook nog eens een nuttige bijdrage met het gebruik van de app. 

Recept gekonfijte meiraapjes

Dit recept komt uit het boek ‘Groentebijbel’ van Mari Maris. In dit boek staat heel veel informatie over groenten en daarbij heel veel recepten. Een aanrader voor de mensen die meer verschillende recepten met groenten willen koken.

Ingrediënten:

 • 800 g meiraapjes
 • 60 g boter
 • 3 eetlepels poedersuiker

Bereiding:

Zeker de jonge, kleine voorjaarsraapjes doen het prima met de schil er nog om, je hoeft slechts de onder- en bovenkant van de knol af te snijden en dan is deze al klaar voor gebruik, de wat oudere of grotere raapjes hebben en ietwat stuggere schil deze zouden we dan ook zeker even dun schillen en in partjes snijden voor gebruik.

Blancheer (even in kokend water doen) de meiraapjes kort en laat ze goed uitdampen. Smelt een flinke klont boter in een brede pan en fruit de meiraapjes erin. Bestrooi na 3 minuten met suiker tot alles bedekt is met een fijn laagje poeder. Schud goed om en blus af met een scheutje water. Draai het vuur laag en laat, afhankelijk van de maat van de meirapen, 10 tot 40 minuten smoren tot ze mooi gekleurd en precies gaar zijn. Schud regelmatig om.

Variaties:

Dit is een gerecht uit de Elzas en daar heeft iedereen zo zijn eigen idee over hoe het hoort.

 • Vervang boter door olijfolie.
 • Voeg knoflook toe.
 • Voeg 3 takjes geritste tijm toe.
 • Fruit 1 tot 3 theelepels komijnpoeder mee.
 • Blus af met witte wijn.

Een biodiverse tuin

Biodiversiteit in je tuin is ontzettend belangrijk. Met biodiversiteit bedoelen we de diversiteit in planten, dieren en insecten die er op een plek te vinden zijn. Hoe meer biodivers een plek is, hoe beter dit is. Lees meer over biodiversiteit in dit artikel.