1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 13 week 21

Moestuinles 13 week 21

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week stond er heel wat plantgoed op ons te wachten. We hebben maïs, savooie kool, prei, courgettes, tomaten en basilicum geplant en daarnaast zijn de kleine wortelzaadjes van de zomerwortel gezaaid. En zijn dus weer heel wat teelten bijgekomen die ook goed onderhouden moeten worden. Het wordt nu zaak om vooral goed naar de tuin en de planten te kijken. Is de grond droog of nat? Kunnen we oogsten? Lijken groenten door te schieten? Goed opletten wordt steeds belangrijker.

Wat gaan we deze week doen

Deze week hebben we het wat rustiger. We kunnen met aandacht een mooi klimrek voor de tomaten gaan maken en opbinden zodat ze de hoogte in kunnen. Op de tuin in Almere staan de tomaten er al goed bij zoals je op onderstaande foto kan zien. Ook kunnen we ons focussen op het onkruid dat door de warmte steeds harder groeit. Sproeien wordt daarom ook belangrijker: door de warmte en droogte kunnen de planten sneller doorschieten, of in het ergste geval afsterven. Het handigste is om in de groepsapp van jouw tuin af te spreken wie er wanneer gaat sproeien en ook welke bedden er zijn gedaan. 

Week 21 Wat
Planten
Zaaien
Oogsten snijbiet, andijvie, pluksla, meiraapjes, radijs, koolrabi, little gem, koriander, peterselie, dille, kervel 

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Composteren

Nu dat we meer gaan oogsten en straks ook bedden gaan leegruimen, hebben we organisch materiaal van de tuin dat we kunnen composteren. Op die manier brengen we de voedingsstoffen weer in de grond. Compost is goede manier om je bodemleven te voeden met organisch materiaal. Bij de Tuinders is het aanbrengen van compost de manier om de bodem te voeden en de vruchtbaarheid op peil te houden. Het proces van composteren is het verwerken van organisch ‘’afval’’ zoals plantenresten tot een voedingsrijk, stabiel product voor het bodemleven. 

Goed composteren is best een kunst. Het is samenspel van (scheikundige) elementen en micro-organismen, met in de hoofdrol Stikstof, Koolstof en Zuurstof. Voor meer informatie over composteren verwijzen we je graag door naar onderstaande hoofdstuk in de reader.

7. Composteren

Voor meer praktische informatie over composteren kun je ook nog onderstaande filmpje kijken.