1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 14 week 22

Moestuinles 14 week 22

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we de klimrekken voor de tomaten gebouwd. De klimrekken gaan ervoor zorgen dat onze tomaten de hoogte in kunnen gaan en dus niet op de grond gaan hangen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de vruchten mooier zullen zijn, maar ook dat er minder snel schimmels in de tomaten gaan komen. Het opbinden en ook dieven van de tomatenplanten zal nu waarschijnlijk een wekelijks klusje worden. Het dieven van tomaten houdt in dat je de nieuwe scheuten die in de oksels van de tomatenplanten opkomen weghaalt. Verderop in deze moestuinles meer over dieven!

Wat gaan we deze week doen 

Deze week gaan we onder andere paprika en venkel planten en pompoenen, klaver en spinazie zaaien. Paprika is een nachtschade groente en dus familie van de tomaat, aubergine, en aardappel. Ook gaan gaan we aan de slag met pompoenen, zowel de flespompoen als de bijzondere spaghettipompoen. Er we gaan ook weer bedden inzaaien met klaver, deze plantjes zorgen voor meer organische stof in de tuin en verspreiden zich snel onder onze gewassen zodat de bedden minder snel uitdrogen. Daarnaast verrijken ze de bodem ook nog eens. Meer daarover in het stukje hieronder. 

Week 22 Wat
Planten venkel, paprika
Zaaien spaghetti pompoen, flespompoen, klaver, spinazie 2 soorten
Oogsten snijbiet, andijvie, pluksla, bosui, meiraapjes, radijs, koolrabi, little gem, bieten, courgette, koriander, peterselie, dille, kervel

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. 

Klavers als stikstofbinders 

Misschien heb je wel eens naar klavertjes vier gezocht voor geluk. Klavers zijn in de moestuin ook heel welkom. Als vlinderbloemigen werken klavers ook samen met rhizobium bacteriën om stikstof uit de lucht te halen en in de grond vast te leggen. Andere planten kunnen zo in bij makkelijk bij de stikstof komen die de klavers hebben vastgelegd. Daarnaast zijn klavers diepe wortelaars ze breken harde lagen in de grond los met hun wortels zodat andere planten ook weer makkelijker met hun wortels de grond in kunnen op zoek naar voeding en water. Echt een goede buur dus!

Tomaten dieven

Met het dieven van tomaten bedoelen we het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo’n knop ontwikkelt zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.

We dieven onze tomaten omdat we graag een stevige stengel willen en tomaten die de hoogte ingaan. Als we de uitgelopen okselknoppen hun gang laten gaan ontstaat er een warboel aan stengels en bladeren met kleinere trossen. Zo’n plant is gevoeliger voor ziekten en plagen, en afrijping van de tomaten kan trager verlopen omdat er door de grote hoeveelheid blad geen zon meer bij de vruchten komt. We willen juist een sterke stengel die sterk genoeg is om de trossen van water en voedingsstoffen te voorzien. Daarom is het van belang om te zorgen dat er geen extra stengels ontstaan. We zullen dan ook goed op onze tomatenplanten moeten letten! 

Op zoek naar extra praktische informatie over tomaten dieven? Bekijk dan het onderstaande filmpje (duur 1.42 min).

En onze zadenleverancier heeft ook interessant artikel op de website staan:

Tomaten dieven | De Bolster biologische zaden