1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 15 week 23

Moestuinles 15 week 23

Wat is er afgelopen week gebeurd

Vorige week hebben paprika en venkel planten uitgeplant, de flespompoen en de bijzondere spaghettipompoen gezaaid. Ook hebben we gewone spinazie gezaaid en Nieuw Zeelandse spinazie die overigens van andere plantenfamilies komen. Met de incarnaatklaver hebben we bedden ingezaaid zodat daar later bladkolen in kunnen komen. We sproeien nog steeds regelmatig vanwege de aanhoudende droogte maar als we naar het weerbericht kijken zien we dat er misschien zondag of maandag wat regen valt.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we weer klimrekken maken, deze keer voor 2 verschillende soorten stokbonen. Die zoals hun naam al suggereert stokken nodig hebben om goed te kunnen groeien. Ook gaan we oranje pompoen en suikermeloen zaaien. Hierover onder meer. Bij de rode en witte kolen die we een tijdje terug hebben geplant, zullen we ook nog incarnaatklaver zaaien zodat ook deze kolen een extra boost van makkelijk opneembare voedingsstoffen krijgen. 

Week 23 Wat
Planten
Zaaien stokbonen 2 soorten, klaver, suikermeloen, pompoen oranje
Oogsten snijbiet, pluksla, bosui, meiraapjes, radijs, koolrabi, little gem, bieten, courgette, div. kruiden

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Meloenen en pompoenen 

Dit jaar gaan we een nieuwe teelt doen, namelijk suikermeloen! Net als de pompoen een plant uit de komkommerfamilie (cucurbitaceae). Suikermeloenen heten zo omdat ze een hoog suikergehalte hebben. 15% terwijl de andere soorten meloenen rond de 10% zitten. De meloen is in ons land geen makkelijk teelt maar met de lange hete zomers en als we genoeg water geven kunnen we een goede oogst krijgen. De oranje pompoen is zeer smaakvol en goed te gebruiken in soepen, curry’s en ovengerechten. De pompoen heeft grotendeels dezelfde verzorging nodig als de meloen. 

Plaagbeestjes 

Als je kamerplanten hebt, dan weet je er alles van: plaagbeestjes zijn overal en je planten kunnen er behoorlijk last van krijgen. Hoe red je op een biologische manier nu je geliefde planten om te zorgen dat je straks wel nog kan oogsten? In tegenstelling tot binnen kan je buiten in de moestuin natuurlijke vijanden aantrekken. Dit doe je om te zorgen voor diversiteit in de moestuin. Verschillende bloemen, kruiden en andere planten trekken rovers aan zoals lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes kunnen wel 80 bladluizen per dag op en hun larven, die je op onderstaande foto ziet, tot wel 120 bladluizen per dag! Ook zijn egels, vogels en spinnen echte rovers en helpen ze je planten te beschermen tegen allerlei soorten plaagbeestjes. Hoe meer biodiversiteit in de tuin, hoe minder plagen dus! 

3.1 Het recept voor een plaag.

Wormen in de tuin

Het is een goed teken als je veel wormen in de tuin hebt. Dat betekent dat er genoeg organisch materiaal in de grond zit. Daarnaast zorgen wormen met hun tunneltjes voor een mooi vochtdoorlatende grond. Wil je meer lezen over de voordelen van wormen in de tuin en hoe je kunt zorgen voor meer wormen in de tuin, lees dan dit artikel