1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 16 week 24

Moestuinles 16 week 24

Wat is er afgelopen week gebeurd 

Afgelopen week hebben we met tropische temperaturen nieuwe klimrekken gemaakt, deze keer voor de cobra en helda boontjes. Ook hebben we voor het eerst in de Tuinders geschiedenis suikermeloen gezaaid. Een gewas dat met de juiste aandacht een prachtige oogst kan opleveren. De oranje pompoenen hebben nu naast de flespompoenen en spaghettipompoenen ook een plekje in de tuin gekregen. De oranje pompoenen die we hebben gezaaid vinden hun oorsprong in Japan en worden ook wel Hokkaido pompoenen genoemd naar de gelijknamige regio in Japan. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week kunnen we even goed kijken naar de bladkolen die we naast het rijtje doperwten hebben gezaaid. Zijn ze goed ontkiemd? Zijn ze al groot genoeg om verplant te worden? En is het verstandig om in deze aanhoudende droogte te verplanten? Soms moet je als tuinder goed observeren en dan de planning er naast houden. Waarschijnlijk moeten we even wachten met het verplanten van de bladkolen maar dat is prima zolang dat in het belang van de bladkooltjes is. Daarnaast is het tijd om spruitjes te zaaien! Meer weten over die bijzondere gewas? Dat kan je onder in deze moestuinles lezen.

Week 24 Wat
Planten bladkolen 3 soorten (verplanten)
Zaaien spruitjes
Oogsten snijbiet, pluksla, bosui, koolrabi, little gem, bieten, courgette, peultjes, sjalotten, div. kruiden

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Van kiempje tot plant 

We beginnen bij de plant als zaad. Als het zaad ontkiemt, komt er uit het zaadje eerst een worteltje snel gevolgd door twee kiemblaadjes. De energie en benodigdheden voor deze eerste stappen zitten al in het zaadje. Hierna staat het plantje er alleen voor. Met nog maar een kleine wortel en kiemblaadjes is het plantje in de meest kwetsbare fase van zijn leven. In het geval van onkruid is dit hét moment om te schoffelen. Het wortelgestel ontwikkelt zich. Het gaat dieper de grond in en verkleint het risico op uitdroging. De dikke wortels verankeren de plant en de dunne haarfijne wortels nemen water en voedingsstoffen op. Via de wortels gaat de plant zijn interactie aan met het bodemleven. De plant biedt suikers aan via zijn wortels en stimuleert daarmee micro-organismen en schimmels om voedingsstoffen beschikbaar te maken. De plant groeit verder en door de stengel stromen de sappen naar alle delen van de plant. Aan de stengel zitten knoppen vaak in de oksels en aan het eindpunt, vanuit hier groeit de plant verder. Met meer blad wordt ook meer zonlicht in energie omgezet. Door middel van huidmondjes ademt de plant. Het kan zijn temperatuur enigszins beheren door te zweten. Als de plant meer vocht verdampt dan het kan opnemen, stopt dit proces. Met het komen van de bloemen komt de plant in de pubertijd, het wordt geslachtsrijp en kan zich voortplanten. 

Lees in de reader meer over de ontwikkelcyclus van de plant en waarom we raapstelen eten in het voor- en najaar en tomaten in de zomer.

2.1 De ontwikkelingscyclus

2.1.1 Zaad

2.1.2 Kiemplant

2.1.3 Wortel

2.1.4 Stengel en blad (vegetatieve groei)

2.1.5 Bloem (generatieve groei)

2.1.6 Vrucht

2.1.7 Zaad

Spruitjes

De spruitkool komt uit de brassica familie en is nauw verwant aan andere groenten zoals kool, bloemkool, broccoli en romanesco. In het Engels heten ze ‘Brussels sprouts’ omdat ze waarschijnlijk het eerst (rond de 13e eeuw) in de regio Brussel in België werden gekweekt. Wij gaan de spruitjes zaaien en voordat deze planten volgroeid zijn kan het afhankelijk van het weer wel 90 tot 180 dagen duren! Spruiten worden meestal gezien als echte winterse kost omdat de planten goed in koudere temperaturen kunnen groeien.