1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 22 week 30

Moestuinles 22 week 30

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we weer bergen oogst van onze tuinen gehaald. Ook zijn we verlekkerd naar onze tomaten aan het kijken. Een aantal al diep rood en oogstbaar, sommige al met een blosje en een groot aantal nog helemaal groen. Alle stadia komen voorbij. Het lijkt erop dat de bamboestokken het gewicht van alle tomaten maar net kunnen houden en wat extra versteviging kan geen kwaad. Ook zijn we weer ijverig aan het wieden geweest en hebben we nieuwe bedden vrijgemaakt zodat we weer kunnen gaan planten. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan er weer een hoop groenten de tuin in. De bedden die we hebben klaargemaakt worden nu weer gevuld met nieuwe groenten. Op deze manier kunnen we straks in de nazomer ook nog een hoop oogsten. Door van tevoren goed na te denken over je teeltplan kun je zorgen dat je een groot deel van het jaar groenten te oogsten hebt. Let daarom gedurende het jaar ook goed op wat er wel en niet goed werkte op de tuin. Dit kun je aanpassen voor het teeltplan voor het volgende jaar. Daarbij is ook geen enkel jaar hetzelfde. Dit jaar hebben we typisch Hollands zomerweer terwijl we vorig jaar een hele warme en droge zomer hadden. Groenten die het vorig jaar niet goed leken te doen, groeien dit jaar weer uitstekend. Ondanks zorgvuldige planning blijft het altijd maar de vraag wat de seizoenen gaan brengen en hoe we daar mee om gaan.

Week 30 Wat
Planten andijvie, paksoi, raddichio, bindsla, little gem, koolrabi paars
Zaaien
Oogsten snijbiet, pluksla, bosui, bieten, courgette, sperziebonen, uien rood/geel, sjalotten, regenboogwortels, prei, venkel, tomaten, mini paksoi, spinazie, aardappelen, aardbeien, kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Hoe zien bestuivers bloemen?

Wij mensen genieten enorm van bloemen. Ze zijn prachtig in de tuin en we plukken of kopen boeketten voor onszelf, voor vrienden, geliefden en familie. Bloemen zijn echter niet geëvolueerd om onze ogen te strelen maar die van bestuivers zoals bijen en vlinders. Over dit onderwerp een interessant Engelstalig filmpje gepresenteerd door David Attenborough. 

Mulchen

Mulchen of het afdekken van de bodem bestaat als gebruik in de tuin al lang, maar is sinds korte tijd weer populairder in de moestuin wereld. Wij bij de Tuinders doen het ook maar al te graag. Mulchen heeft namelijk het voordeel dat als je organisch materiaal gebruikt je een nieuwe vruchtbare laag toevoegt aan de bodem. Eigenlijk zoals dat in bossen ook gebeurt doordat er elk jaar weer nieuwe bladeren op de bodem vallen. Mulch is in het zaaiseizoen bijvoorbeeld niet handig omdat je met al die bladeren op het bed niet kan zaaien. Daarom wordt mulch meestal gebruikt bij gewassen die uitgeplant moeten worden of in de herfst wanneer er geen gewassen in de bedden staan, de bladeren in overvloed zijn en alle tijd hebben om af te breken voordat het seizoen weer begint. Niet alleen onderdrukt mulch onkruid en voegt het vruchtbare aarde toe aan je bodem het kan ook je bodem beschermen tegen de elementen bijvoorbeeld regenbuien en wind die je bodem kunnen wegspoelen of fel zonlicht dat de bodem uitdroogt. Je kan ook mulchen met materialen zoals plastic. Bijvoorbeeld als je een tijdje niets met je bedden gaat doen of als je in één keer heel veel kleine onkruidjes weg wil hebben. Het gebruik van plastic als mulch kan heel effectief zijn en veel tijd schelen en wordt door veel professionele tuinders gebruikt.

Voor meer toelichting verwijzen we je ook graag naar de reader paragraaf 4.4.1 MulchenTot slot nog een informatief filmpje over mulchen. Duur: 7 minuten.