1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 23 week 31

Moestuinles 23 week 31

Afgelopen week stond er weer heel wat plantgoed voor ons klaar. Andijvie, paarse koolrabi, paksoi, radicchio, grote bindsla en little gem. Deze hebben we in de klaargemaakte bedden uitgeplant en zo nodig ook beschermd met een klimaatdoek. Ook viel er weer veel te oogsten; ui, stengelui, courgette, prei, wortel en verse sla om er maar een aantal op te noemen. En op de meeste tuinen zijn de eerste aardappels gerooid. Ook is er weer gewied en in de borders gewerkt. Soms zou je de bloemen-kruidenborders haast vergeten omdat er zoveel te doen en te zien is tussen de groenteplanten maar het netjes houden van de borders blijft dankbaar werk.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we even kijken hoe al ons plantgoed aanslaat. Het is belangrijk om goed te controleren of er bijvoorbeeld geen koolwitjes onder de klimaatdoeken zitten of dat er niet opeens veel slakken bij de jonge aanplant gekropen zijn. Ook het bijhouden van onkruiden door te wieden en te schoffelen en het in de gaten houden van de tomatenplanten. Met de regen van afgelopen dagen zullen er sneller schimmels in de tomatenplanten kunnen komen dus een keertje extra naar de tomaten kijken kan geen kwaad. 

Week Wat
Planten
Zaaien
Oogsten snijbiet, pluksla, bosui, bieten, courgette, sperziebonen, knoflook, uien rood/geel, sjalotten, zomerwortels, prei, venkel, mini paksoi, spinazie, tomaten, aardappelen, aardbeien, kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. Vanuit de appgroepen voegen we regelmatig nieuwe recepten toe aan de kennisbank, neem gerust een kijkje voor inspiratie en graag blijven delen!

Voeding voor de plant of voeding voor de bodem? 

Voed je nu eigenlijk de plant of de bodem? Dit kan in principe allebei, maar wij voeden altijd de bodem. Zo gebruiken we compost dat het bodemleven voeding geeft en waarin voedingsstoffen langzaam vrijkomen en dat op de lange termijn de bodem vruchtbaarder en beter maakt. In de reguliere landbouw wordt vaak gebruik gemaakt van snelle voedingsstoffen zoals kunstmest om de gewassen sneller te doen groeien. Kunstmest is zo gemaakt dat het direct opgenomen kan worden door de plantenwortels maar hierdoor worden de planten lui en gaan ze niet meer zelf op zoek naar voedingsstoffen. Je zal daarom zien dat planten die kunstmest hebben, kortere wortels maken dan planten die samen met het bodemleven moeten samenwerken om te krijgen wat ze nodig hebben. Ook zijn wij zelf dit jaar begonnen met het gebruik van luzernekorrels voor de gewassen die het meeste voeding nodig hebben. Luzernekorrel komt van de luzerne af, een plant die meestal wordt gebruikt als groenbemester en tegelijk kan dienen als veevoer door zijn hoge eiwitgehalte. Deze korrel voegt belangrijke stoffen en organisch materiaal aan onze bodem toe zodat de bodem rustig kan opbouwen en onze behoeftige gewassen een voorsprong krijgen. 

Hoe lok je wilde bijen naar de tuin?

Wilde bijen zijn van groot belang voor ons voedsel. Zo zorgen ze voor de bestuiving van ontelbare gewassen en zouden we weinig groentes krijgen zonder deze nuttige insecten. Maar hoe krijg je deze beestjes nu naar de tuin? Door bijvoorbeeld inheemse bloemen te laten groeien zoals distels (in de border) of bijvoorbeeld om als combinatieteelt bloemen te zaaien die bijen aantrekken zoals we hebben gezien bij de phacelia en het komkommerkruid. Bijen zijn van nature ook dol op de bloemen van bijvoorbeeld tomaten en pompoenen, dus het hebben van een groentetuin nodigt ze vanzelf al uit. Natuurlijk gebruiken wij bij de Tuinders ook geen elke stof die schadelijk is voor bijen of andere dieren. Zoals je in de tuin kan zien hebben deze dingen een groot effect want met een beetje lekker weer zoemen ze je om de oren. 

Op onze tuin in Zeist heeft Truus Kortenhorst vorig jaar een gastles gegeven over wilde bijen op de tuin en het belang van biodiversiteit.  Truus is zelf ook fervent moestuinder en is daarnaast verbonden aan de werkgroep Zeist Zoemt Duurzaam. In dit artikel lees je meer over het belang van wilde bijen op de tuin en hoe je deze mooie en nuttige beestjes naar de tuin kunt lokken.

Het verschil tussen rooien en oogsten

Er komen in de tuin allerlei begrippen voorbij, zoals rooien en oogsten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil daartussen? Rooien wordt voornamelijk gebruikt bij het uit de grond halen van aardappelen, wortelen en bieten. Hoewel wij eigenlijk het woordje rooien voor aardappels gebruiken, kan het dus gebruikt worden voor veel gewassen die in de grond groeien, knol of wortelgewassen dus. Oogsten is een veelomvattend begrip dat wordt gebruikt bij het verzamelen van eetbare delen van planten of ze nu boven de grond of onder de grond zitten. Denk aan graan, groente en fruit. Kort gezegd, rooien kan worden gebruikt voor het verzamelen van eetbare plantendelen die onder de grond groeien en oogsten kan eigenlijk overal voor worden gebruikt.