1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 24 week 32

Moestuinles 24 week 32

We hebben afgelopen week weer een overvloed aan groenten uit onze tuinen gehaald, en ondanks de regen oogsten we ontzettend veel tomaten. De prei en wortels lijken het samen ook erg goed te doen en er komen regelmatig hele bossen wortels het land af. Dit is trouwens een dubbel slimme combinatieteelt omdat prei en wortels allebei een losse grond nodig hebben om mooi lang te worden en ook omdat de wortel met zijn geur beestjes afleid die anders de prei zouden aantasten en de prei andersom ook bij de wortel. Omdat onze tomatenplanten zoveel tomaten produceren blijft het uitkijken of de constructie het nog wel houdt. Regelmatig wat stokken toevoegen kan zeker geen kwaad. Ook hebben we afgelopen week gekeken of onze gewassen goed zijn aangeslagen. Voor zulke jonge plantjes is het natte weer gunstig omdat ze het wortelstelsel nog moeten ontwikkelen. 

Wat gaan we deze week doen

Aankomend weekend mogen we weer gaan zaaien. Naast de raapjesmix die we gaan zaaien stonden er ook diverse kruiden op de planning maar doordat verschillende teelten zijn uitgelopen, en we de komkommers net de ruimte hebben gegeven, komt dit helaas te vervallen. Op een later tijdstip wanneer de komkommerplanten klaar zijn gaan we in deze bedden inzaaien met rucola en het relatief onbekende en winterharde lepelblad.

Ook belooft het weer wat zonniger te worden en lopen de temperaturen weer een beetje op. Dat gaan we wellicht wel merken aan dat de productie van de courgettes dan weer omhoog gaat en de tomaten sneller af gaan rijpen. Ook staat er vast weer een rijke oogst voor ons te wachten. 

Week 32 Wat
Planten
Zaaien raapjes mix
Oogsten snijbiet, pluksla, bosui, bieten, courgette, sperziebonen, knoflook, sjalotten, zomerwortels, prei, venkel, mini paksoi, spinazie, tomaten, aardappelen, aardbeien, kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. 

Nadenken over het najaar

Op 21 juni hadden we de markering van de langste dag van het jaar. Dat is nu alweer anderhalve maand geleden. Sinds dat moment zijn de dagen ook weer langzaam korter gaan worden. En op 21 september zijn dag en nacht alweer even lang. Doordat de dagen korter worden, groeien planten ook weer steeds langzamer. En uiteindelijk stagneert de groei helemaal. Het is belangrijk om dit te realiseren als we ook in het najaar en in de winter groenten van eigen tuin willen hebben.  Wintergroenten groeien in de zomer en de herfst en kunnen vervolgens goed bewaard worden in de opslag (knolselderij, pompoenen) of op het land indien ze tegen wat vorst en nattigheid kunnen (boerenkool). Maar ze moeten dan al wel volgroeid zijn omdat ze niet of minder groeien in de winter.

Het is daarom verstandig om nu vast te gaan bedenken wat we gaan bewaren voor de maanden oktober en november om te oogsten. Een aantal groenten lenen zich hier heel goed voor, zoals: bieten, prei, knolselderij (tot eerste vorst), aardpeer, boerenkool en palmkool. Hoewel het nog ‘volop’ zomer is, moeten we nu ook al vooruit gaan kijken naar de herfst. Op dit moment oogsten we telkens van alle planten als de groenten rijp zijn. Nu zullen we ervoor moeten gaan kiezen om ook een aantal groenten in de grond te laten staan zodat we in de herfst ook genoeg te oogsten hebben. Een heel aantal groenten kun je prima laten staan zodat je ze op een later moment kunt oogsten. Nu hebben we immers nog genoeg andere groenten om te eten. 

Boerenkool. Een echte wintergroente. Helaas ook populair bij koolwitjes. Controleer de koolgewassen daarom regelmatig en verwijder de rupsen naar een plekje ver van de moestuin. 

Teeltplan

Om het hele seizoen te kunnen oogsten is een goed teeltplan essentieel. Meer over het teeltplan vind je in onderstaande hoofdstukken van de reader.

6. Teeltplan

6.3 Na teelten

6.4 Teeltplan maken

6.4.1 Groenten en ras keuze

Inspiratie voor verwerking van tomaten  

We oogsten nu letterlijk bakken vol tomaten! Deze heerlijke en veelzijdige vruchten lenen zich voor vele bereidingen. Heb je er al aan gedacht om je eigen tomatenketchup te maken? Misschien wel een gazpacho voor de warmere dagen? Op de volgende website staat een hele lijst met smaakmakende inspiratie voor wat je met al die tomaten kan doen: Culy.nl | Heb je nog tomaten over? Dit kun je ermee doen!