1. Home
 2. Docs
 3. Moestuinlessen
 4. Moestuinlessen 2023
 5. Moestuinles 27 week 35

Moestuinles 27 week 35

Wat is er afgelopen week gebeurd

We zijn nog steeds bezig met het opvullen van lege bedden en het verzorgen van onze aanplant. Afgelopen week is er ook veldsla en spinazie gekomen op het bed waar eerst aardappelen stonden. We hadden ook een primeur: de eerste maïs zijn eindelijk rijp! Het zijn prachtige kolven geworden die goed gevuld zijn en een goudgele kleur hebben gekregen. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we ook zeker niet stilzitten. We gaan winterkers (hieronder meer informatie) raapsteel en winterpostelein zaaien. Veel groentes met het woordje winter in hun naam en dat is zeker geen toeval want de temperaturen, zeker in de nacht, nemen steeds meer af. Het zijn snelle groeiers die wel tegen wat kou kunnen. Ook moeten we nog eens naar onze paddenstoelen gaan kijken. Zien we al iets tevoorschijn komen? Zijn de omstandigheden optimaal? Welke tuin gaat de paddenstoelen primeur krijgen? We zijn erg benieuwd! 

Week 35 Wat
Zaaien winterkers, raapsteel, winterpostelein
Oogsten snijbiet, pluksla, bosui, courgette, sperziebonen, snijbonen, zomerwortels, prei, venkel, paprika, NZ spinazie, tomaten, aardappelen, aardbeien, mais, kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Cultuur en natuur  

We werken samen met de natuur in de tuin maar wat je ziet is grotendeels (agri)cultuur. In het wild zal je nooit planten in nette rijtjes zien en zeker zal je daar geen spruiten of slaplantjes tegenkomen. De planten die wij eten en verbouwen zijn echte cultuurplanten en zijn zorgvuldig geselecteerd en veredeld door mensen al duizenden jaren lang. 

De smaak, vorm en kleur is zo helemaal door de menselijke hand aangepast. Soms zien we daar de nadelen ook van in omdat onze slabladeren zo mals zijn en niet stug en bitter zoals planten uit dezelfde familie in de natuur kiezen slakken eerder voor onze sla dan voor wilde planten. Wij mensen zijn niet de enige die liever gecultiveerde plantjes eten. 

In de reader kan je lezen over natuur vs cultuur en de aanpak van onkruid.

Winterkers

We gaan deze week winterkers zaaien. Winterkers, ook wel barbarakruid genoemd, is een tweejarig plantje dat een rosette vormt. De winterkers zoals de naam al doet vermoeden lijkt qua smaak erg op de waterkers en de kerssoorten die je als kiemplantjes op je vensterbank kan laten groeien. Licht pittig dus lekker voor in salades of voor op brood! Dit plantje is ook nog eens winterhard, daarom de naam “winterkers”. 


Recept Corn Ribs 

Het is suikermais tijd! De eerste  maiskolven zijn rijp. Deze veelzijdige groente die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt is heerlijk zoet van smaak.

Wist je dat je bijvoorbeeld vegetarische spareribs met maïs kan maken? Deelnemer Niek die mee tuiniert op onze tuin in Zeist heeft corn ribs gemaakt met de mais. Heerlijk om te delen! 

Je maakt ze als volgt: 

 • Kook de kolven 5 minuten lang 
 • Laat ze daarna even afkoelen
 • Snij de kolven in partjes van vier  
 • Meer de mais in met een mengsel van olijfolie en tex mex kruiden 
 • Verwarm de oven voor op 200 graden  
 • Doe de maïs een kwartiertje in de oven 
 • En kluiven maar!  

Als extraatje kan je nog een sausje van mayonaise, ketchup en chilisaus maken.