1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 29 week 37

Moestuinles 29 week 37

Wat is er afgelopen week gebeurd

We moesten afgelopen week weer aan het sproeien gaan vanwege de hete en droge dagen. Gelukkig is dat goed opgepakt en heeft iedereen elkaar afgewisseld met het beregenen van de nieuwe zaailingen. We hebben afgelopen week weer geoogst, vooral de slasoorten en andijvie zien er nu prachtig uit en ook de paarse koolrabi’s groeien erg goed. Ook genieten we al af en toe van de boeren en palmkool. We merkten dat de warme dagen ook invloed hadden op het onkruid. Sommige soorten hadden het opeens goed naar hun zin dus we zijn ook weer ijverig aan het wieden geweest. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week kunnen we gaan beginnen met de wikke-rogge groenbemesters mengels. Zoals jullie nu misschien wel weten hebben groenbemesters een positieve invloed op de bodem. Wikke en rogge hebben een hechte ‘vriendschap’ als ze samen in een bed zitten. Meer daarover lees je hieronder. Ook moeten we goed in de gaten houden of sproeien nog nodig is. Er gaat waarschijnlijk regen vallen maar het kan goed zijn dat dit niet genoeg is en dat we bij moeten gaan sproeien. De temperaturen gaan in ieder geval weer omlaag, wat ervoor zorgt dat onze planten minder snel zullen doorschieten. 

Week 37 Wat
Zaaien wikke-rogge mengsel
Oogsten snijbiet, pluksla, andijvie, little gem, koolrabi, bosui, courgette, sperziebonen, snijbonen, wortels, prei,  paprika, NZ spinazie, aardbeien, mais, boerenkool (onderste bladeren), kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Doorgeschoten venkel 

Het is nooit leuk als je groentes doorschieten. Ze worden houtig, bitter of taai en er valt niet meer veel van te oogsten. Toch kan het doorschieten van een bepaald gewas soms erg leuk zijn! Doorgeschoten venkel bijvoorbeeld is een geweldige waardplant voor de koninginnepage (een van de grootste vlinders in Nederland). Als proefje hadden we daarom onze doorgeschoten venkels laten staan en enkele weken later vonden er een aantal van de prachtige rupsen van deze vlinder op. Erg mooi om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de biodiversiteit. 

Wikke en rogge een goed team 

Winterrogge heeft een diep wortelstelsel dat de bodem mooi losmaakt en storende lagen kan openbreken. Ook voegt een groot wortelstelsel veel organisch materiaal toe aan de bodem, wat een grote bijdrage is aan de bodemvruchtbaarheid. Zomerwikke kan samen met de befaamde rhizobium bacteriën stikstof uit de lucht in de bodem krijgen. Dit zorgt ervoor dat onze gewassen van volgend jaar dus meteen een voorsprong hebben zodra ze de grond in gaan. Deze twee groenbemesters vullen elkaar dus perfect aan. 

Ook gaat de zomerwikke de hoogte in waarbij de zomerwikke vaak over de grond kruipt. Zo wordt dus de bodem afgeschermd tegen onkruid en komt er ook minder zonlicht op de grond dat ook een positieve werking heeft in het weghouden van onkruiden. 

Winterklaar

Het is als tuinder altijd belangrijk om naar de toekomst te kijken. Nu we bijna in de herfst zitten kijken we vooruit naar de winter en gaan we erover nadenken wat we kunnen doen om de moestuin winterklaar te maken. In de lege bedden komt vaak een zogenaamde groenbemester. Dit is een gewas dat gedurende de winter op de bedden staat en het bed beschermt tegen erosie, onkruid, en de water- en luchthuishouding van de bodem verbetert. Voorbeelden van groenbemesters zijn winterrogge, gele mosterd, Japanse haver en boekweit. Ook het maken van de composthoop is voor de winter een belangrijke taak, zodat in het voorjaar de nieuwe aanplant kan genieten van een vruchtbare basis. Ook kan je in de herfst weer even aandacht besteden aan hoe de tuin eruitziet. Zijn alle paden nog mooi recht en zijn alle bedden nog duidelijk zichtbaar? Daarnaast is het een perfecte tijd om door de zaadvoorraad te gaan en al het gereedschap na te kijken.