Wat is er afgelopen week gebeurd
We zijn afgelopen weken bezig geweest met onderhoud van de borders. Best een grote klus! Zo groeit er op sommige plekken gras in de borders of kunnen ze borders afgestoken worden zodat ze niet richting de groentebedden, of verharde, gras en hout paadjes kruipen. Ook groeit er zo nu en dan haagwinde in de borders een wilde klimplant die erg kan woekeren. Ook blijft het bijhouden van al het onkruid routinewerk. Een onkruid die vaak terugkomt is akkerkers, dit lage plantje wortelt zich stevig vast, blijft laag bij de grond en groeit ook graag op onze tuinpaadjes wat het extra moeilijk maakt om dit plantje te verwijderen. We hebben al een aantal groenbemesters gezaaid en zien deze nu al goed opkomen. Ze kiemen gelukkig snel en de winterrogge valt meteen op door het rode steeltje en het sprieterige uiterlijk.
Wat gaan we deze week doen
Deze week kunnen we weer doorgaan met het verzamelen van een heerlijke herfstoogst. Ook kan er verder worden gewerkt aan de borders en is er wellicht nog tuinafval fijn te maken voor op de composthoop? Er komt nu veel materiaal van de tuin af waaronder de vele maisplantjes waarvan alle plantjes waar de kolven van geoogst zijn weggehaald kunnen worden. Alle klimrekken die we voor de boontjes hebben gemaakt en nu nog staan kunnen misschien ook al weg, tenzij er nog goede boontjes aan zitten natuurlijk!
Week 40 | Wat | ||||
Zaaien | wikke-rogge wengsel | ||||
Oogsten | snijbiet, raapstelen, spinazie, rucola, andijvie, bindsla, little gem, raapjes, knolselderij, koolrabi, savooiekool, courgette, pastinaak, wortels, prei, paprika, aardbeien, bladkolen (onderste bladeren), kruiden en (eetbare)bloemen |
In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.
Kruiden
Naast alle verschillende groenten hebben we ook best wat kruiden op de tuin staan. Zo kan je onder andere peterselie, salie, citroenmelisse, munt, marjolein (oregano), dille, kervel, basilicum, bieslook, chinese bieslook en koriander verspreid over het jaar oogsten. Al deze kruiden zijn breed inzetbaar voor bijvoorbeeld thee, ovenschotels, bij vlees, vis, vleesvervanger, aardappels, dressings, kruidenboters, salades en noem zo maar op! Daarbovenop zijn kruiden ook nog erg gezond, zo bevatten veel kruiden antioxidanten, vitaminen en mineralen. Dat kruiden gezond zijn weten ze al lang. Zo zei de middeleeuwse Karel De Grote: ‘Kruiden zijn de vriend van de dokter en de trots van de kok’.
Wat is jouw favoriete kruid? We hebben een mini-enquête gemaakt waar je kan aangeven welk kruid jouw favoriet is en bij ‘reactie’ in kan vullen als jouw favoriete kruid niet op de tuin stond. Klik op deze link om jouw antwoord in te vullen. Je kan hierbij je favoriet bovenaan zetten en daarna je tweede favoriet etc. Vorig jaar was koriander de grote winnaar.
Winterrogge
De ingezaaide winterrogge is al goed aan het opkomen. Op de website van onze biologische zadenleverancier De Bolster staat een kort artikel over groenbemesters zaaien in het najaar. En ook leuk om hier het aanbod van zaden te bekijken en zo alvast vooruit te kijken naar volgend tuinseizoen.
Het telen van groenbemesters geeft de volgende voordelen:
- Groenbemesters verhogen het organische stofgehalte in de bodem en leveren een bijdrage aan het humus gehalte;
- Ze helpen het vasthouden van voedingsstoffen die anders naar de ondergrond kunnen uitspoelen;
- Diep wortelende groenbemesters halen voedingsstoffen naar het teeltoppervlak, waar ze beschikbaar komen voor minder diep wortelende gewassen;
- Ze beschermen de bodem tegen erosie;
- Ze verbeteren de bodemstructuur met hun wortels.