1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 36 week 44

Moestuinles 36 week 44

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we onder andere op de tuinen in Utrecht de composthopen opgezet en kwamen we erachter dat de hopen van vorig jaar goed hun werk hadden gedaan en al vol zaten met compost, een leuke verrassing! We merkten overal dat het een ontzettend natte oktobermaand is. Dit is afhankelijk van de bodemsoort heel goed te merken. Zandgrond bestaat namelijk uit grote deeltjes waar veel ruimte tussen zit. Daar stroomt het regenwater dus gemakkelijk door naar de diepere lagen. Klei heeft veel kleinere deeltjes en het is dus moeilijker voor regenwater om daar makkelijk doorheen te komen en krijg je als gevolg dat er eerder plassen ontstaan. 

Wat gaan we deze week doen

Het seizoen loopt op zijn einde en we hebben met z’n allen nog maar vier lessen te gaan voordat onze tuinen beginnen aan hun winterslaap. In de laatste lessen gaan we door met oogsten en zijn we verbaasd hoeveel oogst er nog van het land afkomt. Ook vinden we steeds meer geschikte manieren om de bedden af te dekken; de mooie grote savooiekoolbladeren, bladresten van de raapjes, de overdadige hoeveelheid bladeren die van bomen afkomen. Het onkruid wieden blijft een klusje maar het resultaat na een uurtje wieden is altijd goed te zien!

Week 44 Wat
Oogsten snijbiet, raapstelen, winterpostelein, veldsla, winterkers, spinazie, rucola, aardperen, pastinaak, wortels, prei, bosui, bladkolen (onderste bladeren) en kruiden

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Mulchen met herfstbladeren

Herfst! Overal vallen bladeren naar beneden. De moestuinbedden hiermee afdekken is een super manier om je bodem te beschermen en te verrijken tijdens de wintermaanden. Lees in deze permacultuur blog meer over: Welke herfstbladeren zijn het beste voor mulchen.

Wisselteelt

Er zijn twee manieren waarop een wisselteelt oftewel vruchtwisseling ingedeeld kan worden, namelijk op plantfamilies zoals vlinderbloemigen, kolen, amarantenfamilie etc. en op welk deel we van de plant eten zoals bijvoorbeeld vrucht, knol, wortel, blad en zelfs bloem of zaad. De grote verschillen tussen deze twee methodes zijn dat in de eerste methode er rekening met plantenziektes wordt gehouden zoals bijvoorbeeld de aardappelziekte die alle nachtschades aantast. Met de tweede methode wordt er vooral rekening gehouden met mestbehoefte. Zo heeft een vruchtgewas zoals pompoen of tomaat veel meer voeding nodig dan een kropje sla of een wortel. Akkerbouwers zijn vaak gespecialiseerd in een of twee gewassen die erg specifiek zijn, zo kan een akkerbouwer alles afweten van rode ui maar niet van de gele soort. Omdat akkerbouwers alles op hele grote percelen telen wisselen ze ook vaak grond uit met hun buurboeren om bepaalde ziektes te voorkomen. Heeft iemand 1 jaar aardappels staan? Dan kan het jaar daarop er zomaar gras inkomen voor een melkveehouder en kan de aardappelboer het grasland van de buurman weer omploegen voor zijn aardappelen.

Bij de Tuinders verbouwen we heel veel soorten gewassen op een klein stukje grond. Het is daarom moeilijk maar één methode aan te houden omdat we vaak verschillende plantenfamilies bij elkaar doen en dus ook verschillende delen eten van verschillende gewassen uit één bed. Daarom combineren we de wisselteeltmethoden ook. Zo kunnen we handig onze groentes blijven mixen en blijven de plantjes en de bodem in topconditie.

Voor nog wat meer toelichting verwijzen we je ook graag naar de reader hoofdstuk 5. Vruchtwisseling. Als je nog extra vragen hebt, vertelt de tuinder er graag meer over!

Winterse quiche met palmkool en meiraap

Afgelopen week krijgen we de vraag: Weet iemand een lekker recept met palmkool? Vandaar deze week een heerlijke quiche waar je zowel palmkool als meiraap voor kan gebruiken: Winterse quiche. Vervang simpelweg de koolraap door meiraap en smullen maar!