Wat is er afgelopen week gebeurd
Het seizoen is bijna op zijn einde. Nog twee lessen te gaan en dan nemen we rust tot en met maart waar we weer met veel enthousiasme beginnen om er een prachtig 2024 van te maken! Afgelopen hebben we de tuinen nog goed opgefrist door dingetjes op te ruimen en te mulchen. Ook oogsten we nog elke week tassen vol. Vooral de palmkool en de boerenkool zijn overvloedig.
Wat gaan we deze week doen
Deze week kunnen we bijvoorbeeld gereedschap gaan schoonmaken. Alle schoffels, batsen, spades, harken en hakjes die we gebruikt hebben verdienen wat liefde nadat ze ons het gehele jaar trouw hebben bijgestaan in de tuin. Vaak worden houten stelen in de winter geolied met lijnzaadolie. Dit is heel goed voor het hout en geeft het een mooie glans. Een aanrader als je zelf thuis of in eigen tuin gereedschap hebt. Ook kunnen we de klei of het zand van het gereedschap poetsen, dit voorkomt roest als ze in de winter niet worden gebruikt. Ook kan er natuurlijk weer worden geoogst, en misschien kunnen er wat laatste onkruiden worden weggehaald.
Week 46 | Wat | ||||
Oogsten | snijbiet, raapstelen, winterpostelein, veldsla, winterkers, spinazie, rucola, aardperen, pastinaak, wortels, prei, bosui, knoflook, bladkolen (onderste bladeren) en kruiden |
In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.
Zaden winnen en bewaren
Alle groenten die we in de tuin hebben staan hebben natuurlijk ook zaden. Die kan je in sommige gevallen eten, maar je kan ze ook drogen en bewaren om het jaar daarop weer te zaaien. Dit is erg leuk en leerzaam maar heeft ook als voordeel dat je kosten bespaard omdat je minder nieuw zaad uit de winkel hoeft te kopen. Sommige zaden zijn makkelijker te oogsten dan andere maar een paar goede gewassen om mee te beginnen zijn alle peulgewassen zoals kapucijners, andere soorten boontjes en ook pompoenen zijn makkelijk omdat ze zulke grote zaden hebben.
Bij het winnen en bewaren van zaden moet je op een paar dingen goed letten. Je moet het zaad goed laten drogen zodat het niet gaat schimmelen en je moet opletten dat je niet het zaad van een F1 hybride plantje gebruikt. De zaden van F1 hybriden kunnen een heel andere smaak of uiterlijk hebben dan je zou verwachten. Dit komt doordat de ‘ouders’ van die plantjes met elkaar gekruist zijn. Dit heeft echter niets met genetische modificatie te maken zoals soms wordt gedacht, maar met een bepaalde vorm van veredeling. De voordelen van F1 hybride plantjes zijn dat ze erg op elkaar lijken en dus bijvoorbeeld precies tegelijk oogstrijp zijn of ongeveer allemaal even groot zijn. Dit kan bij zaadvaste rassen iets meer verschillen maar met de zaden van zaadvaste planten kan je volgend jaar weer zaaien. Zowel de F1 hybride plantjes als de zaadvaste plantjes hebben dus hun voor en nadelen.
Enquête de Tuinders 2023
Dit is hét moment om ons feedback te geven zodat wij met z’n allen volgend jaar nog grotere, betere en smakelijke groenten kunnen oogsten en kunnen leren over de bodem, de gewassen, de insecten en noem zo maar op! Via de volgende link kom je in de enquête, invullen kost een paar minuten en alvast hartelijk bedankt voor de moeite. Feedback de Tuinders 2023.
Recept Pasta met palmkool
We hebben nog veel palmkool in de tuin en omdat de oorsprong van palmkool in Italië ligt is het perfect voor een heerlijke vegetarische pasta!
Recept Pasta met palmkool en zongedroogde tomaatjes en olijven