1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 24 week 32

Moestuinles 24 week 32

Wat er afgelopen week is gebeurd

We hebben afgelopen week weer een overvloed aan groenten uit onze tuinen gehaald! En de tomaten beginnen eindelijk ook meer en meer gezellig te kleuren. De prei en zomerwortels lijken het samen erg goed te doen. Dit is trouwens een dubbel slimme combinatieteelt omdat prei en wortels allebei een losse grond nodig hebben om mooi lang te worden en ook omdat de wortel met zijn geur beestjes afleid die anders de prei zouden aantasten en de prei andersom ook bij de wortel. Ook hebben we afgelopen week gekeken of onze nieuwe gewassen goed zijn aangeslagen en opgekomen. Voor zulke jonge plantjes is de hitte van afgelopen weken minder gunstig omdat ze het wortelstelsel nog moeten ontwikkelen, goed om ze regelmatig te controleren en wat extra water te geven.

Wat gaan we deze week doen

Aankomend weekend zouden we weer gaan zaaien, een raapjesmix en een bed met diverse kruiden. Omdat sommige teelten wat achterlopen hebben we besloten dit 1 of 2 weken uit te stellen. Zo kunnen we bedden wat rustiger leegoogsten en gereedmaken voor nieuwe teelten. Wel goed om alvast te kijken welke bedden binnenkort vrij komen en gebruikt kunnen worden voor de teelten die nog op de planning staan. Volgende week belooft het na een mini hittegolf wat koeler en wisselvalliger weer te worden. Scheelt ons weer sproeien en het zal de groei van de gewassen zeker ten goede komen. De droogte en warmte die we nu hebben zijn ideaal om de tuin verder op te ruimen, te wieden en kleine onkruidjes met een schoffel te elimineren. Ook staat er vast weer een rijke oogst voor ons te wachten.

Week 32 Wat
Planten
Zaaien
Oogsten snijbiet, spinaziezuring, pluksla, stengelui, tomaten, aubergine, paprika, courgette, komkommer, bieten, bleekselderij, sperziebonen, zomerwortels, prei, aardappelen, rode en witte kool, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Nadenken over het najaar

Op 21 juni hadden we de markering van de langste dag van het jaar. Dat is nu alweer anderhalve maand geleden. Sinds dat moment zijn de dagen ook weer langzaam korter gaan worden. En op 21 september zijn dag en nacht alweer even lang. Doordat de dagen korter worden, groeien planten ook weer steeds langzamer. En uiteindelijk stagneert de groei helemaal. Het is belangrijk om dit te realiseren als we ook in het najaar en in de winter groenten van eigen tuin willen hebben.  Wintergroenten groeien in de zomer en de herfst en kunnen vervolgens goed bewaard worden in de opslag (knolselderij, pompoenen) of op het land indien ze tegen wat vorst en nattigheid kunnen (boerenkool). Maar ze moeten dan al wel volgroeid zijn omdat ze niet of minder groeien in de winter.

Het is daarom verstandig om nu vast te gaan bedenken wat we gaan bewaren voor de maanden oktober en november om te oogsten. Een aantal groenten lenen zich hier heel goed voor, zoals: bieten, wortels, prei, bleekselderij, groenlof (tot eerste vorst), aardpeer, spruiten, boerenkool en palmkool. Hoewel het nog volop zomer is, moeten we nu ook al vooruit gaan kijken naar de herfst. Op dit moment oogsten we telkens van alle planten als de groenten rijp zijn. Nu zullen we ervoor moeten gaan kiezen om ook een aantal groenten in de grond te laten staan zodat we in de herfst ook genoeg te oogsten hebben. Een heel aantal groenten kun je prima laten staan zodat je ze op een later moment kunt oogsten. Nu hebben we immers nog genoeg andere groenten om te eten.

Boerenkool. Een echte wintergroente. Helaas ook populair bij koolwitjes. Controleer de koolgewassen daarom regelmatig en verwijder de rupsen naar een plekje ver van de moestuin. 

Teeltplan

Om het hele seizoen te kunnen oogsten is een goed teeltplan essentieel. Meer over het teeltplan vind je in onderstaande hoofdstukken van de reader.

6. Teeltplan

6.3 Na teelten

6.4 Teeltplan maken

6.4.1 Groenten en ras keuze

Inspiratie voor verwerking van tomaten  

Onze tomatenoogst begint op gang te komen! Deze heerlijke en veelzijdige vruchten lenen zich voor vele bereidingen. Heb je er al aan gedacht om je eigen tomatenketchup te maken? Misschien wel een gazpacho voor de warmere dagen? Op de volgende website staat een hele lijst met smaakmakende inspiratie voor wat je met al die tomaten kan doen: Culy.nl | Heb je nog tomaten over? Dit kun je ermee doen!