1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 31 week 39

Moestuinles 31 week 39

Wat is er afgelopen week gebeurd

Het was afgelopen weekend nog goed toeven op de tuinen! Er is aandacht besteed aan het opruimen en wieden van de tuinen. De zandzakken, klimaatdoeken en boogjes worden hier en daar al uit de tuin gehaald en bij elkaar op beschutte plekken gelegd. Daarnaast zijn er nieuwe bedden met groenbemester ingezaaid en was er weer een gevarieerde oogst met een aantal nieuwe groenten. Na een heel matig vlinderjaar is er op de tuinen een nazomerpiek aan vlinders te zien en dat was op verschillende tuinen ook goed te merken.

Wat gaan we deze week doen

Aankomende week gaan we natuurlijk verder met oogsten en de tuin winterklaar maken. Bedden die helemaal leeg zijn geoogst kunnen worden klaargemaakt en ingezaaid met de groenbemesters. Ook is het leuk om goed te kijken of eerder gezaaide groenbemester al op komt en welke er eerder kiemt. De wikke of de winterrogge? 

Week 39 Wat
Zaaien wikke-rogge wengsel
Oogsten snijbiet, raddichio, aubergine, paprika, courgette, pompoen, bleekselderij, sojabonen, sperziebonen, snijbonen, pastinaak, wortels, prei, koolrabi, radijs, bladkolen (onderste bladeren), aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Waarom wordt suikermaïs snel minder zoet? 

We hadden dit jaar weer suikermais. Misschien wel een van de lekkerste groenten die er is. Heerlijk zoet, en makkelijk te bereiden in de keuken. Toch wordt deze maïs na een tijdje melig van smaak. Hierover heb je als tuinder helaas geen controle. De plant zet suikers om in zetmeel. Zelfs als het zoete of suikermais is. Suiker is voor de plant zelf geen betrouwbare bron van energie. Ze zetten het dus om in zetmeel en dat kan weer makkelijker worden opgeslagen, mocht de plant extra energie nodig hebben. Planten hebben deze reserves nodig omdat ze niet altijd toegang hebben tot zonlicht, bijvoorbeeld in de nacht. Ook kunnen ze zetmeel betrouwbaar en constant opmaken en is het daarom een betere bron van energie voor de plant. Als de suikermais zoet is, moet je er dus als de kippen bij zijn! 

De oogstperiode ligt ergens tussen begin augustus en eind september (afhankelijk van ras, zaaitijd, en omstandigheden als voeding, zon, temperatuur). Van een geoogste kolf vermindert het suikergehalte heel snel. Om te zorgen dat de plant zich kan vermenigvuldigen worden na de pluk de suikers in de zaadkorrels snel omgezet in zetmeel. Binnen enkele uren na de oogst kan het suikergehalte in de mais al gehalveerd worden. Eet geoogste maiskolven dus het liefst dezelfde dag, zo vers mogelijk. In de koelkast zijn maiskolven enkele dagen te bewaren maar de extra zoete kwaliteit wordt dus wel beduidend minder. Je kunt ook de kolven direct na de oogst 6 minuten in water koken; dit stopt de omzetting van suikers in zetmeel. Daarna kun je de kolven bijvoorbeeld invriezen.

Egels in de moestuin 

Egels, we kennen deze stekelige wezentjes allemaal wel. Ze zijn zeer nuttig voor de moestuin omdat ze slakken eten daarnaast geen tot heel weinig schade in onze gewassen aanrichten. Egels zijn enkel ’s nachts actief en krijgen tussen eind juli en half oktober hun jonkies dus het zou goed kunnen dat er nu kleine egeltjes in de moestuin verstopt zitten. Op de Plutodreef hebben we een keer een moeder egel met haar jongeren in onze composthoop gevonden. Een composthoop is vaak een perfecte plek voor een egel om een huisje te maken, pas daarom goed op bij het omzetten van de composthoop. Meer weten over de egel? Volg dan deze link: Natuurmonumenten | Egel

Tuindersblog

Onze tuinders delen graag hun ervaringen, maar ook persoonlijke verhalen van op de tuin. In deze blog schrijft Michiel Mildner over de het nut van onkruid: Zijn het wel echt on-kruiden, of hebben ze ook nut voor de tuin?