Wat is er afgelopen week gebeurd
In de tuinen zijn we vooral nog bezig om je raad het misschien al.. onkruid te wieden en onze mooie winterharde groenbemester te zaaien. We zijn elke week nog best wat tijd kwijt om alle oogst te verzamelen en dat is natuurlijk heel fijn. De gloriedagen van de zomer zijn achter ons maar bijvoorbeeld de spinazie, de raapstelen en raapjesmix zien er prachtig uit. Wat ook erg leuk is, is dat op sommige tuinen onze venkels opnieuw zijn uitgelopen en er per stronk soms wel drie nieuwe venkeltjes zijn teruggekomen!
Wat gaan we deze week doen
Aankomende weken zullen de werkzaamheden steeds meer verschillen per tuin maar over het algemeen zal de focus liggen rondom een mooie oogst verzamelen, de tuin en materialen opruimen, wieden van de bedden en paden, met de composthoop aan de slag en het mulchen van de overige leeg komende bedden met organisch materiaal.
Week 42 | Wat | ||||
Oogsten | snijbiet, raddichio, groenlof, raapstelen, spinazie, veldsla, pompoen, bleekselderij, aardperen, pastinaak, wortels, prei, radijs, raapjes, bladkolen (onderste bladeren), div. kruiden en (eetbare)bloemen |
In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.
Ziekten en plagen
We zien wel eens dat er iets aan onze groentes heeft gegeten. Een goed voorbeeld daarvan waren de kleine paksoi plantjes die minuscule gaatjes in hun bladeren kregen. De dader was de aardvlo een relatief onschuldig kevertje die er zijn beroep van heeft gemaakt om kleine ronde gaatjes in groentebladeren te maken. De aardvlo houdt vooral van kruisbloemigen zoals kolen waar ook de paksoi toe behoort. De aardvlo was gelukkig wel al snel klaar met eten omdat wij andere gewassen rondom de paksoi hadden gezet, gewassen waar de aardvlo niet van houdt en zo was de schade maar heel beperkt. Het laat goed zien wat het voordeel is van gemengd planten tegenover een monocultuur: het risico dat je plantjes veel schade oplopen is simpelweg veel kleiner.
Daarnaast is biodiversiteit creëren heel nuttig, zo hebben we bloemen, verschillende groentes, kruiden en af en toe onkruiden in onze tuin. Die combinatie van gewassen trekt weer allerlei natuurlijke vijanden aan die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de rupsen van het koolwitje niet helemaal onze plantjes opeten. Wat plantenziektes betreft zien we vaak dat een plant pas ziek wordt als hij niet meer onder zijn ideale omstandigheden leeft. Een goed voorbeeld hiervan is de tomaat die uiteindelijk helemaal zwart werd en bezweek aan de aardappelziekte ofwel Phytophthora. Wat we ook vaak doen is compost toevoegen aan de grond. Met compost voed je het bodemleven en dat bodemleven zorgt er weer voor dat de groenteplantjes al hun voedingstoffen krijgen dat versterkt dan weer het afweersysteem van de plant waardoor ze zowel ziektes als plagen af kunnen weren.
Meer weten over ziekten en plagen? Lees dan verder in de reader: 3.3.3 Balans tot en met 3.3.9 Teeltbescherming en het weer. Op de Plutodreef zagen we deze mooie watersalamander als natuurlijke vijand tegen slakken (eet de eitjes).
Recept voor radicchio
Radicchio of roodlof, deze Italiaanse delicatesse lijkt erg veel op witlof. En is op allerlei manieren te bereiden. Serge uit onze tuin in Almere kwam met dit lekkere pastarecept met radicchio. Een bordje troost dat alles in zich heeft: bitter, zoet, zuur, zout en vet. Voor de ware liefhebber.
En Frédérique van de tuin in Zuilen kwam met onderstaande recept voor geroosterde gekarameliseerde radicchio, super simpel maar heel lekker!
- Snijd 1 krop radicchio in vier kwarten en leg ze met de binnenkant naar boven op een bakplaat.
- Mix 3 el balsamico met 2 el honing en druppel dit over de slakwarten. Rooster 10 min. in de oven op 200ºC.
- Bestrooi met wat chilivlokken en pecorino.