Wat is er afgelopen week gebeurd
Afgelopen week hebben we vier nieuwe bedden in gebruik genomen voor de knolselderij en prei, de courgette en de venkel. En we hebben nieuw stro bij de aardbeien gedaan, het zijn nu weer echte strawberries geworden! Er is onkruid gewied in de bedden maar dat viel nog reuze mee allemaal. Waar nodig zijn we verder gegaan met het schonen en inzaaien van de borders en het grasvrij maken van de paden, randen en hoekjes. De tuin begint nu aardig vol te staan en door het warme weer zal het allemaal ook een stuk sneller gaan kiemen en groeien. Ook hebben voor het eerst kunnen oogsten en zagen we heerlijke gerechten en recepten in de appgroepen voorbij komen.
Wat gaan we deze week doen
Deze week gaan we we pastinaken zaaien, deze lange witte wortels zijn niet alleen erg lekker maar maken ook de grond mooi los. Er gaan ook twee soorten stamsperziebonen gezaaid worden, deze hebben een stevige stengel en kunnen net zoals tuinbonen op zichzelf staan. Daarnaast gaan we een heel bed met een eetbaar bloemenmengsel zaaien, onder andere met lavatera, echte kamille, cosmea, goudsbloem, korenbloem, afrikaantjes, Oost-indische kers en viooltjes. Heel leuk om je gerechten en baksels mee te garneren en ook nog eens aantrekkelijk voor de bijen en vlinders op de tuin.
Week 18 | Wat | ||||
Planten | – | ||||
Zaaien | pastinaak, sperzieboon stam, bloemenmengsel eetbaar | ||||
Oogsten | raapsteel, spinazie, paksoi, little gem, andijvie, snijbiet, pluksla, koriander, dille, kervel, peterselie |
In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.
Toevoeging: door het uitzonderlijke warme en droge voorjaar lopen teelten voor op de planning, daarnaast zijn teelten minder goed aangeslagen of deels opgegeten door ongewenste gasten. Ook door de diverse liggingen van de tuinen kunnen er verschillen zijn. We houden voor het ‘wat te oogsten’ zoals hierboven staat wel de globale planning aan, maar het kan dus per tuin afwijken en de tuinder is hierin leidend.
Oogsten
Door het warme en zonnige weer groeien onze planten razend snel en het aantal gewassen wat we kunnen oogsten neemt snel toe. Hierbij enkele aanwijzingen voor het oogsten zodat we optimaal kunnen genieten van onze inspanningen op de tuin.
Klein is fijn
We hoeven geen kiloknallers te produceren maar gaan voor kwaliteit. Klein is fijn. We beginnen daarom redelijk vroeg met oogsten.
Doorlopend en dunnend oogsten
Bij de gewassen die daar geschikt voor zijn (bladgewassen) streven we naar doorlopend oogsten. Door bladeren te plukken ipv kroppen te oogsten. Ook goed om dunnend te oogsten, door het bed heen de grootste exemplaren te oogsten zodat de kleinere groenten eromheen meer ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen.
Alles wat goed is oogsten
Bij gewassen als boontjes, courgettes of komkommers oogsten we op de lesmomenten alles wat goed is. We willen het stadium soep-courgettes voorkomen. Dit is ook slecht voor de productie omdat het gewas gaat focussen op zaad maken.
Kwaliteit behouden van de oogst
● Oogst wat je ook denkt op te gaan eten.
● Oogst vaker in de week in plaats van 1 keer heel veel.
● Oogst vlak voordat je naar huis gaat.
● Ga voorzichtig om met je oogst (kneuzen en beurs).
● Doe bladgewassen in een afgesloten zak of bak.
● Op de tuin bewaar je oogst in de schaduw.
● Bewaar het thuis op de juiste plek (koelkast, of een koele plek).
Teelten
IJsheiligen is een bijzondere datum voor boeren en tuinders. IJsheiligen valt altijd op 11 mei en wordt gebruikt als indicatie dat vanaf deze datum het niet meer ’s nachts gaat vriezen. Dat betekent dat we de klimaatdoeken minder nodig gaan hebben en de zomerteelten snel een intrede op onze tuinen kunnen gaan doen. In de reader staat informatie over de verschillende teelten door het seizoen en welke keuzes er allemaal zijn bij het maken van een teeltplan.
Tuindersblog: bloemen in de moestuin
Naast het planten en zaaien van groenten en kruiden is het ook heel zinvol om een stukje van de moestuin te reserveren voor inheemse bloemen. Ze hebben namelijk allerlei voordelen voor de tuin. Mirjam, die een tijd begeleiding heeft gegeven bij ons, deelt in deze blog haar kennis over bloemen en geeft meteen een aantal tips voor het kiezen van inheemse soorten. Lees hier haar blog.
Vlierbloesemsiroop
De eerste vlierbloesems staan nu in bloei en dat betekent dat we vlierbloesemsiroop kunnen maken! Je gebruikt hiervoor de bloemschermen van de struik. Let er op dat je niet een hele struik kaal knipt, dan hebben we later geen vlierbessen meer. Kijk voor een recept voor vlierbloesemsiroop bijvoorbeeld eens naar dit recept.