1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2025
  5. Moestuinles 15 week 23

Moestuinles 15 week 23

Wat is er afgelopen week gebeurd

Vorige week hebben we paprika, aubergine, peper, spruiten en mais uitgeplant. Ziet er meteen mooi uit die grotere planten en extra hoogte op de tuin. De aubergine moet ook worden gediefd, dat is iets ingewikkelder dan tomaten en verderop in deze les een korte uitleg. Vorige week had het eindelijk weer eens geregend en hoefden we wat minder te sproeien op de tuinen. De aankomende dagen en blijft het wisselvallig met gematigde temperaturen met regelmatig buien of regen. Wel goed om te blijven kijken welke planten handmatig wat extra water kunnen gebruiken.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we weer klimrekken maken, deze keer voor één bed met twee verschillende soorten stokbonen; snij- en pronkbonen. Die zoals hun naam al suggereert stokken nodig hebben om goed te kunnen groeien. De oogst bij stokbonen begint wel wat later dan bij stambonen. Maar belangrijke voordelen van stokbonen zijn: geen problemen met schimmels (gewas kan goed opdrogen), lange oogstperiode en een hoge opbrengst. De minder bekende pronkbonen (ook wel bekend als ‘Roomsche Boonkes’) zijn een soort klimmende boon die bekend staat om zijn mooie bloemen en lange, eetbare peulen. Ze zijn te onderscheiden van snijbonen door hun langer, slanker en ruwer uitziende peulen. Pronkbonen kunnen zowel jonge peulen (als groente) als gedroogde zaden (als peulvrucht) worden gebruikt. Ook gaan we dit weekend een heel bed sojabonen zaaien. De sojaboon Edamame ‘Chiba Green’ is een vroeg en productief ras die we over ongeveer drie maanden kunnen oogsten. 

Week 23 Wat
Planten
Zaaien stokbonen 2 soorten, sojabonen
Oogsten snijbiet, slamix, pluksla, stengelui, ijssla, meiraapjes, radijs, koolrabi, spitskool, bieten (dunnend), peultjes, aardbeien, div. kruiden

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Uitnodiging opening de Tuin van Croese Utrecht

Vier de opening van onze nieuwste moestuin ‘Tuin van Croese’ met ons mee! Na de eerste maanden hard gewerkt te hebben om de splinternieuwe Tuin van Croese vorm te geven, is het tijd om samen te vieren wat we met elkaar hebben opgebouwd. Donderdag 12 juni vanaf 16.30 tot 19.30 uur is iedereen welkom in de tuin voor een ontspannen, gezellige en groene namiddag. De tuin ligt achter de Croeselaan – Van Zijstweg in Utrecht. 

Wat kun je verwachten?

  • Rondleidingen: Van Asfalt naar Moestuin door de Croese Tuinders zelf
    Tuinieren op een plek waar decennialang asfalt heeft gelegen. Hoe werkt dat? Welke specifieke uitdagingen kom je dan tegen?
  • Mini-Workshop: Leer je eigen bodem kennen met Rebecca Kraanen, moestuincoach
    Twee rondes, duur circa 30 min: start om 16.30 en om 18.00 uur
    Hoe leer je je eigen bodem kennen zonder specialistische apparatuur en kennis? Je leert verschillende type grondsoorten herkennen en wat dat betekent voor de teelt van eetbare en siergewassen. Deze kennis kan je gebruiken voor de inrichting van iedere (gevel)tuin. Je tuin zal je dankbaar zijn! 
  • Mini-workshop: Natuurlijk plaagbeheer in de moestuin met Seline Palm, moestuincoach
    Twee rondes, duur circa 30 min: start om 17.00 en om 18.30 uur
    We kennen het allemaal: zie je tot je grote vreugde  je eerste zaailingen opkomen, zijn ze de volgende dag opgegeten door slakken. Of je ziet net voor de oogst dat je tuinbonen onder de zwarte luis zitten.. Plaagdieren zorgen voor veel frustraties en het liefst wil je hier wat aan doen. Echter, hoe doe je dat als je geen gif wilt gebruiken?
  • Plantenruilhoekje
    Neem je eigen opkweek mee of ruil met andere tuinders kamerplanten uit!
  • Nog meer te doen bij de opening van de Tuin van Croese
    Veel meer leuke activiteiten van de andere initiatieven in het park: oa Fungi Factory, U Boulder, Schilderworkshop, Muziekband en Spellen voor kinderen (XXL spellen, stoepkrijt).
  • Opening stadspark de Tuin van Croese door de wethouder en gezellige borrel
    Aanvang 17.30 uur met aansluitend borrelen, einde alle activiteiten om 19.30 uur
    Hapjes, drankjes, kampvuur-vibes – neem vooral je goede humeur (en je favoriete mensen) mee.

Heel leuk wanneer je komt en neem gerust je moeder, buurman of kind mee! 🙂

Aubergine dieven 

Het dieven van aubergine is een mix van snoeien bij paprika en dieven net als tomaten. Bij de aubergine verwijderen we alle bladeren en zijscheuten tot de stengel onder de eerste bloem. De stengel (zijscheut) onder de eerste bloem moet behouden blijven om steun te bieden aan de vrucht. De twee stengels boven de eerste plant kunnen gebruikt worden om de plant op te binden. De derde zijscheut kan aangehouden worden, maar mag ook verwijderd worden. Dat ligt eraan hoeveel planten gekweekt worden en de eigen voorkeur. Ook lelijke en ongezonde bladeren kunnen verwijderd worden, zorg er wel voor dat genoeg blaadjes aan de plant blijven zitten, want deze zijn nodig voor de groei en bloei. De tuinder geeft dit weekend nog meer uitleg en instructies.

Plaagbeestjes 

Als je kamerplanten hebt, dan weet je er alles van: plaagbeestjes zijn overal en je planten kunnen er behoorlijk last van krijgen. Hoe red je op een biologische manier nu je geliefde planten om te zorgen dat je straks wel nog kan oogsten? In tegenstelling tot binnen kan je buiten in de moestuin natuurlijke vijanden aantrekken. Dit doe je om te zorgen voor diversiteit in de moestuin. Verschillende bloemen, kruiden en andere planten trekken rovers aan zoals lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes kunnen wel 80 bladluizen per dag op en hun larven tot wel 120 bladluizen per dag! Ook zijn egels, vogels en spinnen echte rovers en helpen ze je planten te beschermen tegen allerlei soorten plaagbeestjes. Hoe meer biodiversiteit in de tuin, hoe minder plagen dus! 

3.1 Het recept voor een plaag.

Wormen in de tuin

Het is een goed teken als je veel wormen in de tuin hebt. Dat betekent dat er genoeg organisch materiaal in de grond zit. Daarnaast zorgen wormen met hun tunneltjes voor een mooi vochtdoorlatende grond. Wil je meer lezen over de voordelen van wormen in de tuin en hoe je kunt zorgen voor meer wormen in de tuin, lees dan dit artikel