Wat is er afgelopen week gebeurd
Afgelopen week hebben we gekeken hoe het met de gezaaide bladkolen ging en wanneer mogelijk verplant. Ook hebben we naar de spruitkolen gekeken of ze goed zijn aangeslagen. We hebben gezien dat de gezaaide phacelia, de paarse bloemetjes tussen de broccoli vol zitten met allerlei soorten bijen, een prachtig gezicht! Ook hebben we andere smakelijke vooruitzichten gezien. De peultjes zijn massaal gaan bloeien en er zijn al vele peulen te oogsten, net als de kapucijners en tuinbonen die alleen nog een beetje moeten groeien voor we gaan oogsten. Als kerstomaat op de taart zien we ook al kleine groene tomaten aan onze planten! Dat wordt genieten.
Wat gaan we deze week doen
Dit weekend gaan we drie combinatieteelten in de tuin zetten. Een nieuwe slamix met stengelui, bewaarpeen met prei en een bed savooie kool met boekweit als groenbemester en bijenplant. Daarnaast ook nog een heel bed met venkel. Volgende week staan er nog stokslabonen sperzie op de planning. Ook zijn er wat extra zaden geleverd om lege plekken te vullen. Dat is dan eventjes de laatste les dat we gaan planten en zaaien. De lessen van week 27 tot en met 29 gaan natuurlijk door maar daarin gaan we ons met een volle tuin focussen op tuinonderhoud, gewasverzorging en oogsten.
Week 25 | Wat | ||||
Planten | sla mix, stengel ui, prei, savooie kool | ||||
Zaaien | wortel bewaarpeen, boekweit | ||||
Oogsten | snijbiet, slamix, pluksla, ijssla, stengelui, sjalotten, uien rood/geel (dunnend), meiraapjes, spitskool, bieten, courgette, venkel, peultjes, aardbeien, div. kruiden en bloemen |
In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.
Planten en de warmte
Planten hebben huidmondjes, die zitten onder het blad. Via deze huidmondjes nemen planten CO2 op uit de lucht en geven ze O2 af en verdampen ze water. De CO2 gebruikt de plant om met behulp van zonlicht suiker te maken die de plant als voeding gebruikt. Met heet weer sluit de plant de huidmondjes om te zorgen dat ze niet al haar water kwijt raakt. De plant gaat in overlevingsmodus. Vaak is het dalen van de temperatuur voldoende om te zorgen dat de plant haar huidmondjes weer openzet en weer gaat groeien.
Bij het kiemen van zaad heeft de warmte ook een groot effect op het proces. De meeste planten die wij eten hebben een kiemtemperatuur tussen de 15 en 20 graden. Dit betekent dat als je planten vroeg voor wil zaaien je ze moet verwarmen. Onze plantenkweker Jongerius verwarmt de planten voor en zorgt voor de ideale omstandigheden rondom het kiemen en de eerste groei van de plantjes die wij gebruiken. Omdat ze in onze moestuinen niet altijd de perfecte omstandigheden krijgen en de grond soms droog is, kunnen ze stress krijgen, vaak gaan ze dan in een overlevingsmodus en willen ze zo snel mogelijk nakomelingen maken. De plant schiet dan door en gaat de hoogte in, maak dan zo snel mogelijk de grond regelmatig vochtig. Het kan ook nog helpen om te mulchen. Dan leggen we stro of ander organisch materiaal op de bodem waardoor er een extra isolatielaag ontstaat waardoor de bodem minder vocht kwijt raakt.
Lees voor wat meer achtergrondinformatie ook nog de volgende hoofdstukken uit de reader.
Groenten bewaren en verwerken
Waar we in de lente rustig aan telkens wat bladeren oogsten van de verschillende bladgroenten merken we nu dat we ineens heel veel kunnen gaan oogsten. Soms is dat meer dan we kunnen opeten in een week. We willen natuurlijk geen goed eten weggooien. Daarom is het zinvol om nu al te gaan kijken naar manieren om de groenten en kruiden langer te bewaren. Van veel bladsoorten kun je bijvoorbeeld pesto maken. Dit is, onder een laagje olie, veel langer te bewaren dan de verse bladeren. Daarnaast kun je van heel veel groentes heerlijke soepen maken die je goed kunt invriezen zodat je later in het seizoen nog kunt genieten van die heerlijke groenten.
Hoe bewaar je welke groenten lees je hier. Daarnaast kun je ook eens kijken of je groenten en kruiden kunt drogen, inmaken of kunt fermenteren. Kijk bijvoorbeeld eens op: conserveringstechnieken voor het bewaren van groenten, fruit en kruiden (mijnkeukentuintje.nl)
Linzensoep met borage (komkommerkruid)
Komkommerkruid heet ook wel bernagie of borage. Het is een goede bijenplant en hij is eetbaar. De naam komkommerplant komt dan ook van de geur en smaak van deze plant: komkommerachtig. Je kan het jonge blad en de bloemen eten, bijvoorbeeld in visgerechten en aardappelsalades. Of probeer eens deze eenvoudige maar heerlijke Italiaanse linzensoep met borage.