Wat is er afgelopen week gebeurd
Afgelopen week konden we wat rustiger kijken naar de tuin en alle gewassen die we de laatste tijd hebben gepoot, geplant en gezaaid. We zien dat de tuin de afgelopen weken een flinke groeispurt heeft gemaakt en ook steeds meer bloemen bloeien. De aardbeien hebben door de warmte van afgelopen periode veel gegeven en zijn er even mee gestopt. Het is een doordragend ras en hopelijk doen ze nog een mooie toegift in de nazomer. Het wat koelere weer van vorige week heeft ruimte gemaakt voor tropische temperaturen en dat zien we ook weer terug in de tuin. We moet weer ruim en gericht sproeien zodat de (jonge) planten niet droog komen te staan. De rest van de week gelukkig weer normale waarden en begin volgende week lijkt er zelfs wat neerslag op komst.
Wat gaan we deze week doen
Als het goed is worden we er steeds beter in om onze tuin te ‘lezen’. We hebben steeds sneller door als de planten aandacht nodig hebben, er extra water nodig is of wanneer we kunnen oogsten. We zien het wanneer er slakken of rupsen in onze planten gekomen zijn en verzorgen de tuin zo goed mogelijk. De oogst wordt steeds meer. Om te zorgen dat de groenten niet slecht worden moeten we ze oogsten. Soms is dat te veel om zelf op te eten. Schroom daarom ook niet om uit te delen. Het is jammer als we goede groenten slecht laten worden omdat we ze niet oogsten of niet kwijt kunnen.
Week 27 | Wat | ||||
Planten | – | ||||
Zaaien | – | ||||
Oogsten | snijbiet, slamix, stengelui, sjalotten, uien rood/geel, broccoli, regenboogwortels (dunnend), bieten, venkel, courgette, peultjes, kapucijners, doperwten, tuinbonen, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen |
In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.
Compost maken
Nu dat we steeds meer groenafval hebben van de tuin is het leuk om nog wat dieper in dit proces te duiken. We zijn nu namelijk volop voeding aan het creëren die we later weer op de tuin kunnen gebruiken. Composteren is een belangrijk onderdeel in onze manier van telen en omgaan met de aarde. Om mooie compost te krijgen moeten we zorgen dat we genoeg plantenresten inbrengen (groen materiaal) en zaken als stro, bladeren en takjes (bruin materiaal). De plantenresten zorgen voor de brandstof en het water voor het proces van composteren. Het bruine materiaal zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof bij de ingrediënten kan komen. Dan kunnen we de compostbak zijn werk laten doen. In de reader lees je meer over het exacte proces.
Hieronder vind je ook nog een leerzaam filmpje over composteren.
Grondsoorten hoe en wat
Geen enkele bodem en grondsoort is hetzelfde, dit maakt het tuinders vak uitdagend. Je kan in Nederland een grof onderscheid maken tussen zandgronden, kleigronden en veengronden. Maar je hebt ook nog zavel, silt en nog tal van varianten. Belangrijk om te weten is dat al deze bodemsoorten andere eigenschappen en texturen hebben. Zo is zand bijvoorbeeld best groot, je kan het zien met het blote oog en omdat het zo zulke grote korrels zijn laat zand makkelijk water toe. Dit kan handig zijn omdat je bijvoorbeeld niet vaak water op je land hebt staan en je dus niet snel last krijgt van rotting. Silt is al een flink stuk kleiner dan zand en is net als zand ontstaan uit verweerd gesteente. Silt is zelfs zo veel kleiner dat je al een microscoop nodig hebt om losse deeltjes te bekijken terwijl we zand nog zo konden zien. Klei is nog veel kleiner dan silt en houdt heel makkelijk water vast. Je kan klei om deze reden ook kneden tot een vormpje waarbij dat met zand zeker niet zal gaan. Veen komt niet van gesteente af maar van organisch materiaal dat jaar na jaar vergaan is en op elkaar is gedrukt. Veen wordt dan ook in Nederland niet beschouwd als goede grond om gewassen te verbouwen en wordt gebruikt voor veeteelt.
Eetbare bloemen
Voor veel groenten en kruiden geldt dat je de bloemen ook gewoon kunt eten. Deze smaken vaak vergelijkbaar als de blaadjes, maar wat milder. Schroom dus niet om ook deze bloemen te gebruiken als smaakmakers in salades. Het plukken van de bloemen stimuleert ook nog eens de aanmaak van nieuwe bloemen. Let op: niet alle bloemen zijn eetbaar! De bloemen van tomaat, aardappel, aubergine, pepers en paprika’s zijn giftig en je kunt er flink ziek van worden. Deze kun je dus beter laten staan. Wil je zeker weten of je een bloem kunt eten, google het dan even. 😉
Wil je nog wat meer inspiratie? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier: Eetbare bloemen in de moestuin | Makkelijke Moestuin