1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2025
  5. Moestuinles 7 week 15

Moestuinles 7 week 15

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben drie soorten aardappels gepoot, namelijk de Twister, de Oscar en de Alouette. Daarbovenop hebben we ook tuinbonen in de aardappelbedden gezaaid en hebben we sjalotten gepoot en daarbij regenboogworteltjes gezaaid. Natuurlijk zijn we verder gegaan met het maken van nieuwe bedden en de paadjes en het schoonmaken van de borders. Deze week hoge temperaturen en aardig wat zonneschijn en dat gaan we ook weer terugzien in hoe snel onze gewassen groeien. We hebben veel aandacht voor het watergeven, vanaf volgende week kunnen we dat lekker (en ook helaas) even loslaten aangezien er eindelijk regen wordt verwacht. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we knolvenkel en sprouting broccoli planten! Het woord ‘knol’ in de naam doet vermoeden dat een knolvenkel ondergronds groeit, maar dat is niet waar; een knolvenkel groeit bovengronds. De plant heeft fel groen fijn blad en maakt een wit-groene bol die eetbaar is (het blad is trouwens ook eetbaar). Knolvenkel heeft een uitgesproken anijsachtige smaak. De sprouting broccoli die we gaan planten maakt in plaats van een compact bloemhoofd, meerdere slanke scheuten met kleine bloemhoofdjes. Een hele handige groeiwijze want je oogst wat je nodig hebt en laat de rest aan de plant zitten voor een andere keer. De scheutjes zitten boordevol vitamines en hebben een zachte smaak. En hebben we genoeg te zaaien deze week: verschillende soorten radijs, phacelia bij de broccoli en een nieuw kruidenbed met bonenkruid, bieslook, borage, nog meer heerlijke peterselie. 

Week 15 Wat
Planten sprouting broccoli, venkel
Zaaien radijs, bonenkruid, bieslook, borage, platte peterselie, phacelia

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. 

Bonenkruid en komkommerkruid 

In het nieuwe kruidenbed gaan we onder andere bonenkruid en komkommerkruid (borage) zaaien. Twee wat meer onbekende maar heerlijke kruiden. Bonenkruid smaakt kruidig en peperachtig en wordt zoals de naam al suggereert vaak in bonengerechten gebruikt maar ook voor soepen, vlees, vis en zelfs bij pasta en komkommersalades is dit kruid geschikt. Dat brengt ons overigens bij het volgende kruid, namelijk komkommerkruid. Dit kruid is een prachtige plant met diep blauwe kleine bloemetjes die naar komkommer smaken en waarvan in de Romeinse tijd al over de geneeskrachtige werking ervan werd geschreven. Zeer geschikt voor door salades om het een frisse twist te geven. Tevens zien de bloemen er ook heel erg mooi uit als garnering op een soepje of voorgerecht. 

Kijken naar planten

Deze week gaan we meer aandacht hebben voor het kijken naar planten. Het is een periode waarin het ineens hard kan gaan. De natuur staat in de startblokken, de bloesem wacht op de bijen, overal komen knoppen en kleine blaadjes aan de bomen en onze groenten zijn al goed geworteld en klaar om te gaan. We gaan dit seizoen leren om goed te kijken naar onze groenten. Er is namelijk een hoop te zien aan onze planten. Als je weet hoe je moet kijken, vertelt de tuin jou wat het nodig heeft. Nu we echt een warmere periode in gaan, kan de tuin ineens heel hard groeien en dan kunnen we al bijna de eerste groenten gaan oogsten!

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onderstaande alinea’s in de reader.

2. Kijken naar planten

2.1 De ontwikkelingscyclus