Stadstuin Plutodreef

  1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Plutodreef
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 1 week 9

Moestuinles 1 week 9

Voorbereidingen van de Tuinen

Op de tuin in Zuilen is deze week de grond gefreesd. Dit doen we omdat we een deel van het grasveld gaan gebruiken voor de tuin. Met de frees hakken we de bovenste aardlaag fijn. Op deze manier zorgen we dat het grasveld een mooi stukje grond wordt om op te tuinieren. Frezen is een vorm van grondvoorbereiding. Je kan ook kiezen voor ploegen, spitten of aan de slag gaan met een woelvork. Met ploegen en spitten wordt de grond echt omgekeerd en komt een diepere aardlaag bovenop. Met frezen hak je de toplaag fijn. Wij kiezen er voor om dit maar met een kleine laag te doen om alleen het gras te vermalen. Op die manier hebben we een fijne toplaag om in te zaaien en laten we het diepere bodemleven intact.

Als we straks op de tuin aan de slag gaan, gaan we verder met het voorbereiden van de grond en de bedden. Met elkaar zorgen we dat de aarde met compost voorbereid wordt en dat we netjes alle bedden en paden aanleggen. Door de grond af te dekken totdat we deze daadwerkelijk gaan gebruiken om plantjes in te zetten, zorgen we dat ongewenste planten geen kans krijgen en beschermen we het tegen erosie.

Aanvullende informatie over de bodem

Mocht je het interessant vinden om al wat meer informatie tot je te nemen en meteen de diepte in te gaan dan willen we je graag verwijzen naar onderstaande hoofdstuk en alinea’s in de reader.

1.Bodem. Waar ben ik?

1.2 Zand en klei

4.4.1 Mulchen

Teeltplan

Hieronder kan je ons uitgewerkte teeltplan bekijken. Dit is een schematisch overzicht waarin duidelijk wordt welke plant wanneer, waar geplant of gezaaid wordt. Langs de bovenkant vind je de weeknummers en langs de zijkant zie je de nummers van de bedden. In het schema zie je verschillende letters. DZ staat voor direct zaaien. Deze planten zaaien we in de volle grond. P staat voor planten. Hier gebruiken we voorgekweekte plantjes. O geeft aan wanneer we verwachten dat er geoogst kan worden. Dit is natuurlijk een ideaalplaatje. In de werkelijkheid zullen we altijd een beetje moeten schuiven omdat sommige dingen pas later geoogst kunnen worden dan verwacht. Het weer speelt hier een grote rol in. Om te zorgen dat we een beetje speelruimte hebben, hebben we bed 18 in het teeltplan leeg gelaten. Als we onverhoopt groenten nog niet kunnen planten of zaaien omdat de vroege teelt nog niet geoogst kan worden, dan kunnen we hiervoor uitwijken naar het lege bed. Wel zo handig!

Bekijk hier het Teeltplan de Tuinders 2021

Om te zorgen dat je wekelijks een leuke hoeveelheid groenten kan oogsten is het nog best een beetje puzzelen op een teeltplan. We willen de grond zo efficiënt mogelijk gebruiken en daarom proberen we verschillende gewassen na elkaar op het zelfde stuk grond te laten groeien. Daarnaast wil je zorgen dat je verspreid over het jaar groenten kunt oogsten en niet alleen in één maand heel veel te oogsten hebt. Je kunt vast rustig naar het teeltplan kijken. Deze zal straks ook geplastificeerd op elke tuin te vinden zijn en de tuinder geeft er graag meer uitleg over.

Hoofdtuinder Rik Binnendijk

Rik is hoofdtuinder bij de Tuinders. Als kok werkte hij met veel plezier bij diverse restaurants in Utrecht. Vanuit deze liefde voor eten ontstond ook zijn interesse voor het kweken van groenten. In 2017 startte hij daarom met de opleiding voor biologische stadslandbouw aan de Warmonderhof. Voor deze opleiding liep hij stage bij de Groenteakker in Odijk. En bij de Moestuin in Utrecht waar hij nu ook als tuinder met zorgcliënten werkt. Tijdens de opleiding aan de Warmonderhof ontstond het idee voor de Tuinders. Om mensen meer bewust te maken van hun eten, en de keuzes die ze daarin kunnen maken, wilde hij graag mensen leren moestuinieren. Nu vier jaar verder is het dan eindelijk zover!

Aanverwante informatie

Om meer te leren over aanverwante thema’s dan vind je hieronder nog een aantal filmpjes met extra informatie.

Voor een korte toelichting op het maken van een teeltplan in gezellig Vlaams (duur 3 min).

En voor als je meer wilt weten over de wondere wereld van micro organismen in de bodem. Engels (duur 4:30 min).

Dirks Moestuin

Tot slot willen we je alvast één van de deelnemers op Stadstuin Zuilen aan je voorstellen. Dirk gaat voor ons een tweewekelijks blog schrijven over zijn ervaringen op de tuin met het zelf telen van groenten en kruiden.

Dirk Krijgsman is een freelance schrijver en blogt voor de Tuinders over zijn nieuwste hobby: moestuinieren. Hij woont in Breukelen samen met zijn vriendin en drie kinderen. Met zijn band 22AD is hij bezig om een eerste album op te nemen. Tot voor kort was Dirk met enige regelmaat met zijn racemotor op het circuit in Assen te vinden. Inmiddels heeft hij zijn motor voor een golfsurfboard ingeruild en kom je hem minimaal één keer per week tegen in de branding bij Scheveningen.

Hier lees je Dirks eerste blog Je eerste eigen moestuin – De Starterskit