Wat is er afgelopen week gebeurd
De afgelopen week hebben we vooruitlopend de komkommers geplant. De opkweek was niet ideaal verlopen, te weinig licht (raam op het zuid westen) en te veel warmte. Hierdoor zijn ze lang en slungelig gegroeid. Door ze eerder te planten en direct bij te zaaien gaan we voorkomen dat we te veel achterstand opbouwen.
Onkruid en graspollen offensief afgelopen zaterdag in Zeist
Wat gaan we deze week doen
Deze week gaan de Paarse Sprouting Broccoli en de Savooiekolen de grond in en Rucola zaaien inhalen bij Stadstuin Plutodreef. Uiteraard onkruid wieden en schoffelen. En we gaan ook weer lekker oogsten!
Raapstelen:
Van de raapstelen mag er ruim geoogst worden. Het is het idee dat we de raapstelen met 1-2 weken allemaal hebben opgegeten. Zodra de raapstelen op zijn kunnen we de volgende planten in dit bed gaan zetten. Je mag dan ook een flinke bos met wortel en al eruit trekken.
Spinazie en kruiden:
Pluk de buitenste grote blaadjes. laat genoeg blaadjes over zodat de plant verder kan groeien vanuit het hart. Als een plantje er klein uitziet schuif dan door naar het volgende plantje.
Lente ui:
Trek een lente uitje met wortel en al eruit pel het bruine zachte deel eraf en ineens lijkt het op een echt lente uitje.
Andere oogsttips:
Dompel alle blaadjes in een emmer water, hiermee zijn ze koud en nat en verdampen ze minder water en blijven ze knapperig.
Ga er met beleid mee om:
Als we grof omgaan met de blaadjes kneuzen we ze, hierdoor verleppen ze eerder.
Op de tuin bewaar je oogst in de schaduw:
Je kan je bedenken dat als we blaadjes in de volle zon laten liggen het snel verlept.
Teeltplan
Nu dat de bedden al behoorlijk vol staan met opkomende groenten kunnen we wat beter naar het teeltplan kijken. De groenten successie kunnen we nu heel mooi zien met de groenten die we oogsten om daarmee plaats te maken voor de volgende groenten.
Praktische informatie
Tijd | Wat |
5 min | Welkom |
5 min | Indeling en taakverdeling |
5-10 min | Uitleg taken en themabehandeling – Bedden verzorgen – Bedden voorbereiden – Planten en zaaien – Oogsten |
35-40 min | Aan de slag |
10 min | Pauze momentje en wissel |
5-10 min | Taken herverdelen en uitleg |
35-40 min | Aan de slag |
5 min | Spullen opruimen en afsluiten |
Savooiekool
Savooiekool is een dichte, donkergroene koolsoort. Savooiekool heeft gebobbelde bladeren met gekrulde randen. Het blad heeft een mooie nervenstructuur. Savooiekool wordt ook wel putjes- of kappertjeskool genoemd. Savooiekool is één van de oudste koolrassen ter wereld. Er is gele en groene savooiekool. Savooiekool heeft een stevige koolsmaak.
Je kunt savooiekool zo gebruiken:
- Bladeren opgerold met plakjes ham en 30+ kaas, in de oven gaar gestoofd in tomatensaus.
- Bladeren gevuld met zilvervliesrijst, mager rundergehakt en andere groenten en gestoofd in oven.
- In een roerbakschotel met ui, sperziebonen en tomaat.
- Kort gekookt met gebakken ui en kerrie.
- Gekookt en geserveerd met geraspte 30+ kaas.
- In savooiekool stamppot met bijvoorbeeld walnoten en verse geitenkaas.