Stadstuin Plutodreef

  1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Plutodreef
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 17 week 25

Moestuinles 17 week 25

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week zijn de bamboestokken de grond ingegaan voor de klimbonen, venkel geplant, de tomaten gediefd en sinds maandag is het officieel zomer. Vorige week was het erg warm en zonnig en de afgelopen dagen is er een hoop regen gevallen. Heel fijn voor de tuin! Lange dagen, een lekkere temperatuur en flink wat water. Wat wil een plantje nog meer?

Radijsjes worden tussen de tomaten gezaaid in Zeist. En de stokken voor de klimbonen staan er strak bij in Zuilen.

Wat gaan we deze week doen

Komende week gaan we knolselderij planten. We hebben al twee soorten selderij voorbij zien komen. In het eerste kruidenbed staat snijselderij die we voor de bladeren kweken. Twee weken terug hebben bleekselderij geplant die we kweken voor de stengels. Nu gaan we de knolselderij planten. Een groente die we kweken voor de knol. De verschillende selderij soorten zijn wel familie van elkaar maar zijn ook echt verschillende planten.

De afgelopen weken gingen er steeds minder planten en zaden de grond in. Bovendien hebben we nu goed door hoe het werkt. We besteden hier daarom nu steeds minder tijd aan. Juist de plantverzorging en het oogsten neemt nu in werk toe. Het onkruid lijkt onuitputtelijk. De hele lente hebben we het keurig bij weten te houden en daardoor gaan we al goed de zomer in. Kan je het je voorstellen hoe hard we onkruid zouden moeten wieden als we nu al achter liepen en er veel mooi weer aan komt?! Onkruid blijft dus een thema.

Qua verzorgen is het belangrijk dat we de kolen nu afdekken, Her en der zullen we een mooi wit vlindertje zien vliegen. Het koolwitje. Dit vlindertje legt zijn eitjes op koolbladeren en vliegt daarna weer weg waarna de rupsen zich vol eten aan onze kolen. Tijd dus voor wat extra bescherming. De tomaten blijven ook zorg nodig hebben. Het liefst verwijderen we de dief zo klein mogelijk. Zo voorkomen we dat de plant er al veel energie in heeft gestoken waarna wij het vervolgens weer afknippen.

Oogsten: rucola/mosterblad, radijs, meiraapjes, kruiden, andijvie, sla, snijbiet, koolrabi, spitskool, bietjes, venkel, tuinbonen, wortels en prei.

Langer bewaren van groenten

Waar we in de lente rustig aan telkens wat bladeren oogsten van de verschillende bladgroenten merken we nu dat we ineens heel veel kunnen gaan oogsten. Soms is dat meer dan we kunnen opeten in een week. We willen natuurlijk geen goed eten weggooien, Daarom is het zinvol om nu ook te gaan kijken naar manieren om de groenten en kruiden langer te bewaren. Van veel bladsoorten kun je bijvoorbeeld pesto maken. Dit is, onder een laagje olie, veel langer te bewaren dan de verse bladeren.  Daarnaast kun je van heel veel groentes heerlijke soepen maken die je goed kunt invriezen zodat je later in het seizoen nog kunt genieten van die heerlijke groenten.

Daarnaast kun je ook eens kijken of je groenten en kruiden kunt drogen, inmaken of kunt fermenteren. Kijk bijvoorbeeld eens op MijnKeukentuintje: Conserveringstechnieken voor het bewaren van groenten, fruit en kruiden

Praktische informatie
Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Oogsten
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Heerlijk gevulde courgettebloemen

Op de tuin is het nu ook mogelijk om courgettebloemen te oogsten en ook daar kun je de heerlijkste dingen van maken!

Wist je dat je mannelijke en vrouwelijke bloemen hebt? De vrouwelijke bloemen groeien dicht bij het hart van de plant, uit deze vruchten ontstaan later de courgettes. De mannelijke bloemen groeien door de gehele plan op langere stengels. Hier komt geen vrucht uit voort en deze zijn dus zeer geschikt om te gebruiken om mee te koken.

Tom, een van de deelnemers op de Plutodreef deelde het onderstaand recept, wat een erg lekker resultaat oplevert!

Greek Stuffed Squash Blossoms – The Greek Foodie