Stadstuin Plutodreef

  1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Plutodreef
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 35 week 43

Moestuinles 35 week 43

Wat is er afgelopen week gebeurd

De tuin is weer hard aan het veranderen. Elke week is het duidelijker herfst, de bladeren zijn aan het vallen en de tuin begint steeds leger te raken. We blijven winterrogge zaaien, mulchen, opruimen en oogsten.

Wat gaan we deze week doen

Lekker genieten van het herfstweer en verder gaan met de tuin winterklaar maken.

Planten/zaaien
Winterrogge
Oogsten
Wortels, pluk sla, bietjes, kruiden, spinazie, raapstelen, snijbiet, andijvie, peterselie, aardpeer en vergeet de border niet!
Wintertijd

De Herfst is echt onderweg en we zijn steeds meer afscheid aan het nemen van de uitbundigheid van de zomer. Komend weekend gaat ook de klok weer een uur terug. Het verzetten van de klok is begin 20ste eeuw bedacht om meer gebruik van daglicht te kunnen maken.
Nu komt op 21 juni (de langste dag) de zon op om 5:20u. Als we de klok niet een uur vooruit hadden gezet zou dat dus 4:20u zijn geweest en wie wil er op dat tijdstip nu opstaan….? De redenen waren eigenlijk meer economisch van aard en kwamen voort uit een crisis situatie. Kolen waren duur en dus werd er gezocht naar een manier waarop mensen meer van het daglicht gebruik konden maken en minder kolen hoefden te stoken. Door de klok een uur vooruit te zetten, hadden mensen in de avond meer natuurlijk licht en werd er minder gestookt. Tussen en na de oorlogen (WW1 en WW2) werd de zomertijd afgeschaft tot de oliecrisis in 1977 het nieuw leven inblies.

Voor onze plantjes maakt het natuurlijk niet uit. De natuurlijke daglengte blijft hetzelfde, alleen past het zo iets beter in het schema van de mens.

Hollandse Kappertjes

De Oost-Indische kerst is een plant die ontzettend fijn is op de tuin. Ze heeft weinig onderhoud en groeit en bloeit lang door. Niet alleen zijn de bladeren en bloemen eetbaar, maar ook de zaden kun je eten. Dit zijn de bolletjes die onder de bloemen te vinden zijn. Deze zaden zijn heel goed en gemakkelijk te bereiden als kappertjes. Het zijn natuurlijk geen echte kappertjes, maar de smaak lijkt er heel erg op. Op Biltsheerlijk vind je een snel recept voor de Hollandse Kappertjes.

Dirks Moestuin

Wat hebben Bugs Bunny en Willem van Oranje met elkaar te maken?
Waarom verspreidde de Britse overheid tijdens WO II het valse gerucht dat je nachtzicht beter wordt door bepaalde groente te eten?
Hoe verbouw je eigenlijk zelf die bètacaroteen bommetjes?

Lees het in Dirks nieuwste blog ‘Oranje boven‘!