Stadstuin Plutodreef

  1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Plutodreef
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 37 week 45

Moestuinles 37 week 45

Wat we deze weken doen

We zijn de laatste weken van het Tuinders seizoen aan het uitlopen. We blijven opruimen en zijn nog steeds scherp op onkruiden. We nemen afscheid van steeds meer gewassen en andere smaken minder lekker. Zo krijgen verschillende bladgroenten een taaier blad. Van oudsher wordt het steeds moeilijker om verse malse bladgroenten te vinden, een luxe in deze tijd van het jaar. Tegenwoordig ondervangen we deze ‘’schaarste’’ met verwarmde kassen, import en diepvries (spinazie). 

Terugblik op de lente

In de vorige les keken we terug op onze start in winter. Hoe we aan het eind van de winter zijn begonnen met het aanleggen van onze tuin en de eerste plantjes de grond ingingen. Vandaag kijken we terug op de lente. Op lesdag 3 was de lente begonnen en waren de dagen langer dan de nachten. In deze periode zijn we los gegaan! De lente stond volop voor de deur en we hebben toen heel veel geplant.

Steeds meer planten gingen de grond in. De knoppen aan de bomen groeide uit tot bloesem en blad. De dagen werden steeds langer en de temperatuur steeg mee. De bodem bleef nog vrij koud; zoveel massa heeft tijd nodig om op te warmen en met de koude regen/natte sneeuw die nog af en toe viel was het lastig voor de bodemtemperatuur om stabiel te stijgen.  

Teelttechnisch hebben we in het voorjaar een licht overschot en een warmtetekort. Met doeken beschermden we de planten tegen de harde voorjaarsbuien en koude wind. We ontnamen ze hiermee ook wat licht waardoor er iets meer balans is tussen licht en warmte.

Eind april kwam de eerste oogst. Fijne slablaadjes, raapstelen, snijbiet, spinazie, dille, koriander, kervel, bosui vormde de basis voor vele mooie salades, stamppotten, pesto’s en soepen. 

Half mei, ijsheiligen, vanaf dit moment is de kans op vorst verwaarloosbaar. Vorstgevoelige planten als komkommers, courgettes en tomaten. De tuin stond vol. We begonnen te snoepen van de kleine bietjes, meiraapjes, koolrabi’s en radijsjes.

Heerlijke zonnige dagen en een warme regenbui hielpen de bodem opwarmen terwijl we ons richting de langste dag bewogen. Wekelijks zag de tuin er groener en voller uit. Onze planten groeide hard en het onkruid groeide mee. Met flinke schoffel sessies smoorde we het onkruid in de kiem. 

Bijna alle voorjaarsteelten waren goed gegaan. de radijsjes schoten iets wat snel door, de andijvie was erg bitter, maar dat mocht de pret niet drukken en voordat de zomer begon werden de eerste van vele mini worteltjes uit de grond getrokken. 

Volgende week kijken we naar de zomer. Op 21 juni was het de langste dag van het jaar. De lente was voorbij en de zomer was begonnen, een periode vol  uitbundigheid brak aan.

Dirks Moestuin

Wist je dat dichtbevolkte gebieden op sommige vlakken veel meer positieve eigenschappen op je gezondheid hebben dan uitgestrekte gebieden?

In deze tijden van nieuwe 1,5 meter en mondkapjes maatregelen, zoekt Dirk naar de juiste afstand. Tussen de planten, bij Madame Jeanette en naar juiste afstand van zijn zenuwen tijdens een rit in de Python.

Lees het in Dirk’s nieuwe blog!: ‘De juiste afstand