Stadstuin Plutodreef

  1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Plutodreef
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 39 week 47

Moestuinles 39 week 47

De laatste les!

Deze week is de laatste bijeenkomst van dit jaar. Vaak is zo’n laatste dag toch best druk. De zandzakken mogen weer rondom de vakken worden gelegd voor zover dat nog niet is gedaan. Het gereedschap mag schoon en netjes in de krat, de waterslangen leeg en/of losgekoppeld tegen de vorst en natuurlijk mag de laatste oogst mag mee naar huis.

Naast alle tuinzaken zullen we natuurlijk ook afscheid nemen van elkaar. Onder het genot van een hapje een drankje en een soepje kunnen we nog een laatste keer de lekkerste recepten en mooiste anekdotes uitwisselen. Vanaf deze week is het ook mogelijk om je in te schrijven voor volgend seizoen. We brengen jullie hier graag als eerste van op de hoogte! Voor de inschrijving voor volgend jaar kun je terecht op deze pagina (link) We zouden het ook erg leuk vinden als je nog een review over de Tuinders achter zou willen laten op Google (link) en/of Facebook (link).

Denk ook even om het inleveren van de sleutel! Zodra we deze retour hebben ontvang je de borg terug. We kijken terug op een mooi en gezellig jaar!

De herfst

Met het terugblikken op de seizoenen op de tuin zijn we bij ons laatste seizoen aanbeland; de herfst. Op 21 september waren dag en nacht weer even lang. Waar in de lente de dagen langer worden, worden in de herfst de nachten langer. Tot 21 december worden de dagen korter en korter. Een tijd van afscheid is met de herfst aangebroken. De laatste teelten zijn aan het eind van de zomer, begin september de grond ingegaan. De tuin stond er nog prachtig vol bij. De bladeren begonnen te kleuren en de nachten koelden af. De eerste koude regenbuien begonnen de bodemtemperatuur naar beneden te halen. De planten groeiden aanzienlijk trager. Even leek de tuin stil te staan, maar elke week werd zij steeds een stukje verder leeg geoogst.

We begonnen afscheid te nemen van zomerse gewassen zoals de komkommers en courgettes, de boontjes en de venkels, maar er verschenen ook nieuwe groenten op ons bord zoals knolselderij, palmkool, boerenkool en aardpeer. Samen met de snijbiet zijn deze planten als eerst gepoot in de tweede week van maart. Het hele jaar hebben we ze zien groeien en er nauwelijks naar omgekeken en ineens zijn de groenten klaar om te oogsten. De aardpeer recepten vlogen ons om de oren. De leeggekomen bedden hebben we ingezaaid met winterrogge om de bodem bedekt te houden. Later brachten we ook blad als mulch aan. De klussen werden steeds kleiner, zelfs het onkruid is bijna gestopt met groeien. We keerden de composthoop, staken de bedden weer netjes af en maakten de tuin klaar voor volgend jaar.

De bladgewassen beginnen taai en vezelig te worden en zijn niet meer te vergelijken met het malse, knapperige blad van de zomer. En ondertussen zijn de bomen al hun prachtige herfstblad verloren.

We nemen afscheid van een fantastisch teeltjaar. Alle tuinen hebben er gedurende het hele jaar prachtig bij gestaan. Er is goed van gegeten en er hebben veel gesprekken plaats gevonden. In ecosystemen staat alles met elkaar in verband, kleine details met grote effecten. We willen jullie bedanken voor jullie tomeloze enthousiasme, inzet, nieuwsgierigheid, openheid, liefde en verbondenheid die zich heeft mogen uiten in prachtige tuinen!