Stadstuin Plutodreef

 1. Home
 2. Docs
 3. Stadstuin Plutodreef
 4. Moestuinlessen
 5. Moestuinles 9 week 17

Moestuinles 9 week 17

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week hebben we het gehad over water geven en hoe. We hebben onze sproeiers opgezet en uitgetest en zijn nu begonnen met het watergeven van onze tuin. Het belangrijkste zijn de pas gezaaide bedden en jonge plantjes. Omdat deze nog niet diep geworteld zijn hebben die het eerste behoefte daaraan.

 1. Sla de doeken open;
 2. Steek je vinger in de grond;
 3. Zet indien nodig de sproeier neer en de kraan aan;
 4. Controleer of de sproeier goed is ingesteld qua bereik;
 5. Laat hem voor 20-30 minuten z’n gang gaan.

Naast water geven zijn er ook nog nieuwe plantjes de grond ingegaan, Little gem en andijvie. In Zeist heeft zich een kleine ramp voltrokken, de net geplante tuinbonen zijn merendeels opgegeten door de muizen. We gaan dit weekend kijken wat er van over is gebleven en planten of zaaien eventueel iets nieuws.

Met het droge zonnige weer van afgelopen weken konden de plantjes wel wat water gebruiken

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaat we weer een nieuw kruidenbed planten met peterselie, stengelui, koriander en dille. We gaan rucola zaaien en spitskool en groene sprouting broccoli Montebello planten. Dit is een broccoli ras dat niet één grote broccoli maakt maar een hele hoop kleine die we gedurende langere tijd kunnen blijven plukken. Ook gaan we de laatste bedden klaarmaken ter voorbereiding op de zomerteelten. En we gaan voor het eerst oogsten!

De eerste oogst

Het is zover! We kunnen een eerste oogst van onze tuin halen. De afgelopen weken zijn we druk geweest met het klaarmaken van de bedden en het planten en zaaien van de eerste plantjes. Vanaf nu zullen we steeds vaker ook groenten en kruiden kunnen gaan oogsten. Om te zorgen dat we zoveel mogelijk van onze groenten kunnen oogsten is het goed om te weten hoe je ‘goed’ oogst.

We gaan beginnen met de eerste bladgroenten oogsten, een slamix. Hiervoor plukken we de jonge blaadjes van de spinazie, snijbiet, raapsteel, sla en diverse kruiden. Omdat we willen dat de planten hierna nog wel doorgroeien gaan we met beleid de eerste blaadjes en takjes kruiden plukken. Neem hiervoor een bakje met deksel en/of een herbruikbaar groentezakje mee.

Om deze methode van plukken goed toe te passen zijn er een paar aandachtspunten:

 1. Pluk de buitenste grote bladen;
 2. Pluk niet te veel van één plant, we willen genoeg bladen overlaten voor fotosynthese zodat de plant goed kan door blijven groeien;
 3. Pluk voorzichtig en met beleid, zodat je niet per ongeluk het plantje ontworteld;
 4. Ruim de lelijke bladen gelijk op.

Door op deze manier te werk te gaan kunnen we alvast beginnen met oogsten terwijl de plant kan blijven doorgroeien. Deze werkmethode wordt mooi uitgelegd door Charles Dowding in het onderstaande filmpje. Vanaf min 23:39 – Harvesting.

Praktische informatie
Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Oogsten
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Meiklokjes

1 mei is de dag van de arbeid. In veel Europese landen is dit een officiële vrije dag. Voordat deze dag de Dag van de Arbeid werd symboliseerde deze dag het einde van de winter en bood men elkaar bloeiende meiklokjes, of Lelietjes-van-Dalen aan om dit te vieren en de ontvanger voorspoed te wensen. In Frankrijk is deze traditie nog steeds heel erg in leven.

Het schijnt dat het gebruik teruggaat tot 1561, waarin Charles IX de lelietjes-van-dalen ontvangt als ‘porte-bonheur’. Hij besluit daarop om voortaan elk jaar meiklokjes aan te bieden aan de dames van het hof. Vanaf het begin van de twintigste eeuw wordt het gebruik gekoppeld aan de eerste mei, dag van de arbeid (ingesteld op 1889).

Of de Lelietjes-van-Dalen ook echt bloeien op 1 mei is elk jaar maar de vraag.