1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Zuilen
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 12 week 20

Moestuinles 12 week 20

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we de savooiekool en de purple sprouting broccoli geplant. We zien nu dat alles tegen elkaar aan begint te groeien nu de planten in een groeispurt zitten. Zelfs nu we telkens blaadjes oogsten zijn de planten elke week nog weer groter. Dat is ontzettend mooi om te zien. Onze groenten groeien dus heel goed. Nu ijsheiligen geweest is, hebben we ook de meeste doeken van de gewassen gehaald omdat de kans op nachtvorst nu steeds kleiner wordt. Daarnaast hebben de babyplantjes nu minder te vrezen van hongerige vogels omdat er nu genoeg andere planten zijn waar vogels van kunnen eten.

De doeken worden netjes opgerold en opgeruimd

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we een hele hoop planten. We beginnen nu met het planten van de gewassen die niet tegen nachtvorst kunnen zoals courgettes en tomaten. Daarnaast gaan we experimenteren met een hele oude teelt methode voor maïs, klimbonen en pompoenen. Tot slot kunnen we nu voorzichtig aan gaan beginnen met het oogsten van de eerste knolletjes!

Planten/zaaien: courgette, maïs, pompoen, klimbonen, rucola en tomaten.

Oogsten: andijvie, radijsjes en mini meiraapjes

Drie gezusters

De maïs, pompoen en klimbonen zaaien we door elkaar heen. Deze groenten komen uit Amerika en kennen wij pas sinds de ontdekking van Amerika door Columbus. Doordat men daar geen grote lastdieren had om bij te dragen bij de landbouw. De inheemse bevolking had bijvoorbeeld geen dieren die hen hielpen met het ploegen. De inheemse manier van voedsel verbouwen zag er daarom heel anders uit. Daarnaast hadden zij groenten die wij nog niet kenden, waaronder de maïs, klimboon en pompoen. Deze drie zaaiden zij door elkaar heen. De maïs groeit recht omhoog, de klimbonen groeien straks in de maïsplanten en de pompoenen kruipen over de grond. Deze combinatie van groenten wordt ook wel de ‘drie gezusters’ genoemd.

Bekijk onderstaande video voor een verdere toelichting op deze combinatieteelt. (Engels, duur 5 min).

Praktische informatie
Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Oogsten
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Dirks Moestuin

Thuisgekomen van de moestuin is het lunchtijd en ik heb honger. Niet van ‘ik zou wel wat lusten’, maar van ‘ik moet snel eten anders daalt mijn glucose niveau te veel en krijg ik de shakes’. Wat ga ik maken? Lees er over in zijn nieuwste blog!: Koken met moestuingroente – Bokito stijl