1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Zuilen
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 13 week 21

Moestuinles 13 week 21

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week zijn de tomaten en de courgette erin gegaan. We zijn een constructie aan het maken van bamboestokken waaraan ze omhoog kunnen klimmen. Ook is er maïs geplant. Het was ook weer een erg nat weekend, maar ondanks het natte weer zijn we toch volop aan de slag gegaan. We vinden het echt gaaf hoe weinig jullie daar van aantrekken.

Regenpak aan en gaan in Zeist afgelopen zaterdagochtend

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we veel zaaien: wortels, radijs, rucola, droogbonen en pompoen voor in de mais. Ook gaan we bloemenmengsels inzaaien in de borders.

Ook zijn we op het punt aan het komen dat we ruimte nodig hebben voor de nieuwe gewassen komende tijd. Het wordt tijd om te zorgen dat we bedden gaan leegmaken, opruimen, strak trekken en klaar voor de volgende ronde! Daarbij komt dat we steeds meer ‘’groenafval’’ gaan produceren, het blad van de raapjes, de oude spinazie planten, de doorgeschoten raapstelen. het wordt hoog tijd om het over composteren te gaan hebben en een composthoop te maken.

En deze week kunnen we het volgende oogsten: snijbiet, verschillende sla soorten, spinazie, andijvie, kruiden, bosui, meiraapjes en radijsjes.

Composteren

Nu dat we meer gaan oogsten en straks ook bedden gaan leegruimen, hebben we organisch materiaal van de tuin dat we kunnen composteren. Op die manier brengen we de voedingsstoffen weer in de grond. Compost is goede manier om je bodemleven te voeden met organisch materiaal. Bij de Tuinders is het aanbrengen van compost de manier om de bodem te voeden en de vruchtbaarheid op peil te houden. Het proces van composteren is het verwerken van organisch ‘’afval’’ zoals plantenresten tot een voedingsrijk, stabiel product voor het bodemleven. 

Goed composteren is best een kunst. Het is samenspel van (scheikundige) elementen en micro-organismen, met in de hoofdrol Stikstof, Koolstof en Zuurstof. Lees er in de reader alvast wat meer over.

7. Composteren

Voor wie meteen naar expert level wil gaan bekijk dan deze video. (Engels, duur 19.26 min).

Vrijwilligers gezocht voor openstelling en rondleiding moestuin 

Op zondag 13 juni vindt de GroenmoetjeDoen! dag weer plaats in Utrecht met als thema ‘Vergroen je stad’. Van 12.00 tot 16.00 uur zijn belangstellende van harte welkom op onze moestuin en vertellen we ze graag meer over groenten telen in de stad en hoe we samen met een groep op duurzame wijze een heel seizoen zelf ons lokale, lekkere en gezonde groentepakket verbouwen.

Wat is leuker dan dat jullie zelf vertellen over onze gezamenlijke moestuin, wat we precies doen en onze biologische werkwijze! Hiervoor zoeken we aantal vrijwilligers om de tuinen de bemannen en bezoekers welkom te heten en rond te leiden. De openstelling is van 12.00 tot 16.00 uur, we hebben dit opgedeeld in blokken van twee uur waarvoor we per blok minimaal twee vrijwilligers nodig hebben. Wij zijn zelf ook aanwezig en zorgen voor een programmaatje met een aantal thema’s om over te vertellen.

Aanmelden als vrijwilliger kan door in de gedeelde agenda je aanwezigheid op te geven. Wij hopen op jullie opkomst en enthousiasme om belangstellenden onze moestuin te laten zien. Bedankt alvast.

Agenda activiteit GroenmoetjeDoen! Zuilen

Praktische informatie
Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Oogsten
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Recept zoetzure snijbietstelen

Ingrediënten
200 gram snijbietstelen
250 milliliter rode wijnazijn
300 milliliter water
120 gram suiker
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel chilivlokken
3 kruidnagels
1 theelepel zout
1 laurierblad

Bereiding
Snijd het blad van de snijbietstelen af en snijd de stelen op de gewenste lengte. Breng een pan met water en zout aan de kook. Zet een kom met ijswater klaar.

Doe de snijbietstelen in de pan zodra het water kookt. Kook de stelen 1 1/2 minuut en indien nodig langer als je dikke stelen hebt. Ze moeten nog wel knapperig blijven. Giet de pan af en doe de stelen meteen in de bak met ijswater. Laat de stelen vervolgens uitlekken in een vergiet en doe ze in een glazen pot. Dit kan een grote augurkenpot zijn maar of een glazen weckpot.

Breng nu wijnazijn, water, suiker, peperkorrels, chilivlokken, kruidnagel, zout en laurierblad in een pan aan de kook. Laat het even goed koken en giet het over de snijbietstelen in de glazen pot. Giet de pot zo vol mogelijk zodat er zo min mogelijk zuurstof in de pot zit. Draai de deksel erop en zet het op zijn kop. Bewaar het wel in de koelkast. De snijbietstelen op zoetzuur zijn een paar weken te bewaren.

Gevonden op: https://www.snijbiet.nl/recepten/snijbietstelen-op-zoetzuur/